Στο Μισθοδικείο προσφεύγουν πλέον οι δικαστές και εισαγγελείς μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβάλλονται στις αποδοχές τους κατ’ επιταγήν του τρίτου μνημονίου. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αρεοπαγίτης κ. Βασιλική Θάνου τονίζοντας με νόημα ότι η απόφαση της Ολομέλειας αν και δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση στο μέλλον θα παίξει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ χαρακτήρισε πλέον βέβαιη την προσφυγή των δικαστών στο Μισθοδικείο και τόνισε πως οι νέες περικοπές στοχεύουν στην υπαλληλοποίηση του δικαστή και ότι πλήττουν και την ανεξαρτησία του. Όπως είπε το μισθολόγιο των δικαστών προστατεύεται από το άρθρο 88 του Συντάγματος, το οποίο εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους δικαστές, κάτι το όποιο πλέον δεν υφίσταται με τις νέες περικοπές. «Η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτική» τόνισε η κυρία Θάνου και προσέθεσε: «Αλλά θα έπρεπε, σε μία κυβέρνηση ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, να λαμβάνεται υπόψη. Μπορεί σήμερα, αυτή τη γνωμοδότηση να είναι χωρίς αντικείμενο, στο μέλλον όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Νωρίς το μεσημέρι, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρειου Πάγου έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των δικαστών από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Τα 44 μέλη της Ολομέλειας έκαναν ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη κ. Βασίλη Λυκούδη ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανή και επιλεκτική τη μείωση στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών που έφερε το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών:

– Είναι πρωτοφανείς και επιλεκτικές και συμβάλλουν ελάχιστα στη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί είναι μόλις 4.000.

– Οι μειώσεις με δεδομένο ότι δεν αποφέρουν μεγάλα έσοδα αποβλέπουν στην πλήρη κατάλυση του μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών.

– Οι μειώσεις δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη μείωση των αποδοχών των υπολοίπων οργάνων της εκτελεστικής της εξουσίας και όλων των λειτουργών και αξιωματούχων του δημοσίου τομέα.

Τι προβλέπεται για δικαστές και εισαγγελείς

Με το νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές, καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) δέχονται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (Πρωτοδικών, κ.λπ.). Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται μειώσεις της τάξεως των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μεικτός μηνιαίως μισθός να φτάνει τα 5.489 ευρώ. Ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του Πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπολοίπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές οι οποίοι καθορίζονται σύμφωνα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

Η πάγια αποζημίωση για τους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, ορίζεται στα 560 ευρώ. Από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχων η πάγια αποζημίωση ορίζεται στα 460 ευρώ.

Επιπλέον, η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών αποδοχών που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου μετατέθηκε για τα επόμενα δύο έτη (2013 και 2014).

Το αίτημα για άμεση σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το οποίο υπέβαλαν πολλοί αρεοπαγίτες, έγινε αμέσως αποδεκτό από την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας κυρία Ρένα Ασημακοπούλου. 

Ανοίγει ο δρόμος

Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανοίγει πλέον το δρόμο για τη δικαίωση όχι μονό των δικαστών από το Μισθοδικείο αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δικαιωθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, εφόσον προσφύγουν, και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (ειδικά μισθολόγια, κ.λπ). που επίσης έχουν υποστεί βάση του τρίτου Μνημονίου μεγάλες μειώσεις.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook