Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αποτελεί υποχρέωση που επιβάλλει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αδήριτη αναγκαιότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στη Βουλή προσθέτοντας ότι με τις προωθούμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις και προχωρούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν την ανάπτυξη.

Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και ανέφερε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται μια σειρά από στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία όπως είπε πρέπει η Ευρώπη να αναγνωρίσει και να δείξει αλληλεγγύη «από αύριο κιόλας».

Υπεραμυνόμενος δε της επιλογής του για τους υπαλλήλους της Βουλής, για τους οποίους έφερε ειδική ρύθμιση που μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια αναγκάστηκε όπως είπε να την αποσύρει είπε:

«Δεν δέχομαι από τη μία να παίρνω σκληρά μέτρα που βαρύνουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και από την άλλη να αποδέχομαι προνομιακά καθεστώτα πολλών ταχυτήτων».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισε ότι για εκείνον η ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΠΥΥ είναι εκ των ων ουκ άνευ.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο το διαχωρισμό σε πατρίκιους και πληβείους», είπε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε τη λύπη του που η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται καθεστώτα πολλών ταχυτήτων.

Προς νέο παραγωγικό μοντέλο

Η χώρα, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, βιώνει εκτός από τη δημοσιονομική και μια κρίση παραγωγικού μοντέλου, η μονομέρεια του οποίου ήταν και η αιτία που αυτό κατέρρευσε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απολέσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Η αναζήτηση νέου παραγωγικού προτύπου είναι το σημείο σύγκλισης των κυβερνητικών εταίρων που ανέλαβαν να στηρίξουν τη χώρα», είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη με τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων και περιβάλλοντος ελκυστικού για επενδύσεις.

Βασικοί μοχλοί θα είναι όχι μόνο το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας η συμβολή του οποίου θα είναι σημαντική, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στα εμβάσματα στο εξωτερικό ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα σταλούν τα πρώτα σημειώματα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα αξιοποίησε την ευκαιρία προκειμένου να επισημάνει ότι αν επιστρέψουν καταθέσεις που έφυγαν μέσα στην κρίση, τότε η οξεία ύφεση μπορεί να μετατραπεί σε ανάπτυξη.

Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος και ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει για την ανάπτυξη», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:

«η Βουλή θα λάβει σε λίγο αποφάσεις που έχουν κόστος για κάθε έναν από εμάς. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αγωνία ενός λαού που δοκιμάζεται. Αναμένουμε όμως και από την Ευρώπη, από αύριο κιόλας να δείξει την αλληλεγγύη της σε ένα κράτος που βιώνει μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook