Ο σύρος πρόεδρος Μπαράρ αλ-Άσαντ είναι αποφασισμένος να «ζήσει και να πεθάνει στη Συρία», κι όχι να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως ενδεχόμενη Δυτική εισβολή για την ανατροπή του καθεστώτος του θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν είμαι μία μαριονέτα, δεν δημιουργήθηκα από τη Δύση για να [καταφύγω] στη Δύση ή οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άσαντ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο σταθμό Russia Today. «Είμαι Σύρος, δημιουργήθηκα στη Συρία, πρέπει να ζήσω στη Συρία και να πεθάνω στη Συρία».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε υπέρ ενδεχόμενης αυτοεξορίας του Άσαντ στη Δύση.

Συνεχίζοντας, ο σύρος πρόεδρος προειδοποίησε για τον κίνδυνο παγκοσμιοποίησης της κρίσης που ελλοχεύει σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις αμφιβολίες του για τη βούληση της Δύσης να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα.

«Πιστεύω πως το κόστος της εισβολής, εάν συμβεί, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που ολάκερος ο κόσμος μπορεί να σηκώνει […], θα έχει συνέπειες ντόμινο που θα επηρεάσουν τον κόσμο από τον Ατλαντικό [Ωκεανό] ως τον Ειρηνικό», σχολίασε ο κ. Άσαντ.

«Δεν νομίζω πως η Δύση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εάν το κάνουν, κανένας δεν μπορεί να πει τι επακολουθεί».

Η συνέντευξη, που αναμένεται να προβληθεί την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, δεν αποσαφηνίζει πότε και σε πιο πλαίσιο έγιναν τα σχόλια Άσαντ.

Στη Ντόχα το μήνυμα για ενωμένη αντίσταση

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προσπάθειες αναδιοργάνωσης των κατακερματισμένων αντικαθεστωτικών δυνάμεων, με το Κατάρ και την Τουρκία να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, καλώντας την πανσπερμία ομάδων που αντιτίθενται στο καθεστώς Άσαντ να ενωθούν και να κερδίσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Στο πλαίσιο συνάντησης στη Ντόχα του Κατάρ, που έλαβε χώρα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρωθυπουργός της οικοδέσποινας χώρας ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές. «Ελάτε, κουνηθείτε προκειμένου να κερδίσετε την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας», φέρεται να δήλωσε ο καταρινός αξιωματούχος, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας λακωνικά: «Θέλουμε έναν εκπρόσωπο, όχι πολλούς. Θέλουμε αποτελεσματικούς ομολόγους, είναι ώρα να ενωθείτε».

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι, εκ των οποίων 27 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στη Συρία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται κυρίως από αντικυβερνητικούς.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook