Επικίνδυνα κοντά στο να μην μπορέσει να αποπληρώσει στην ΕΚΤ χρέος ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω της αδυναμίας των ηγετών της ευρωζώνης να γεφυρώσουν τις διαφορές τους επί του τρόπου μείωσης του ελληνικού χρέους, προειδοποιούν οι Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη διετή επιμήκυνση θα οριστικοποιούταν στο Eurogroup της Δευτέρας, επιτρέποντας την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις δηλώνουν στην οικονομική εφημερίδα ότι οι διεθνείς πιστωτές απέχουν πολύ στις εκτιμήσεις τους για το πόσο πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και για το ποιος θα επωμιστεί τη ζημιά. «Είναι εντελώς σαφές ότι θα χρειαστούμε και άλλο γύρο διαπραγματεύσεων μετά τη Δευτέρα, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία επί μιας σειράς θεμάτων», λέει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στους Financial Times.

Παρά τις διαβεβαιώσεις μελών των διαπραγματευτικών ομάδων ότι αυτές οι διαφορές μειώνονται, ίσως ο χρόνος τελειώνει, σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Πίτερ Σπίγκελ. Αναφέρει ότι σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο η ΕΚΤ αρνείται να μετακυλήσει την αποπληρωμή των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εφαρμόζοντας πίεση επί όλων των πλευρών να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.

Η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγκειται στο μέγεθος και το ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο εμφανίζεται πιο απαισιόδοξο για την ικανότητα επιστροφής της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη, για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αποτέλεσμα είναι Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να απέχουν κατά 5-10 ποσοστιαίες μονάδες στις εκτιμήσεις τους για το ύψος του ελληνικού χρέους έως το 2020. Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή του ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ η Κομισιόν θέλει αναπροσαρμογή του στόχου στο 125% του ΑΕΠ έως το 2022. Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχο που εξηγεί ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα του ΔΝΤ ως προς το στόχο του ελληνικού χρέους, τότε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως υποχρεωθούν να αποδεχθούν ζημιές στα υπάρχοντα δάνειά τους προς την Ελλάδα, μια «πολιτικά εκρηκτική» εξέλιξη, που έχει ήδη απορριφθεί από το Βερολίνο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά λόγω φόβων για αντιδράσεις από τα κοινοβούλιά τους.

Άλλη πηγή της εφημερίδας αναφέρει πως η Κομισιόν σταδιακά μετακινείται προς τη θέση του ΔΝΤ, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος από τον αρχικό σχεδιασμό των Ευρωπαίων πιστωτών. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα αρκούσε η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια, σε συνδυασμό με την αποποίηση των κερδών επί του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ.

Αντώνης Σίσσυφος

Εν τω μεταξύ σε σημείωμά του ο αναλυτής της JP Morgan, Άλεξ Γουάιτ παρομοιάζει τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σίσσυφο. Σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός πασχίζει να κουβαλήσει το χρέος της χώρας στην κορυφή του βουνού και παλεύει να περάσει μέτρα όπως τα τελευταία, αλλά οι όλο και πιο δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες τον τραβούν πίσω σε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία.

Εκτίμηση του κ. Γουάιτ είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επιβιώσει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η μεσοπρόθεσμη προοπτική έχει γίνει πιο επισφαλής μετά την ψηφοφορία για τα νέα μέτρα.

Κάνει επίσης λόγο για μετακίνηση του ηθικού κινδύνου στην Ελλάδα προς μια κατεύθυνση που πρέπει να ανησυχεί την τρόικα, καθώς υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές είναι προαιρετικές. Σε αυτό δε βοηθά η ρητορική του κ. Σαμαρά περί ορισμένων άδικων μέτρων, σχολιάζει ο οικονομολόγος της JP Morgan.

«Σαδο-μονεταριστές»

Την πιο σφοδρή έως σήμερα επίθεσή του κατά της πολιτικής που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι πιστωτές της εξαπολύει ο δημοσιογράφος-οικονομικός αναλυτής της Ντέιλι Τέλεγκραφ, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.

Ο Βρετανός αναλυτής που δεν κρύβει την πεποίθησή του πως το ευρώ έχει ανυπέρβλητα εγγενή ελαττώματα κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ως «σαδο-μονεταριστές», ορμώμενος από τα απελπιστικά νεότερα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα και τις δημοσιονομικές προβλέψεις για τη χώρα.

Εκτιμά ότι δε θα χρειαστούν πολλά για να μετατραπούν οι βίαιες διαδηλώσεις σε αστικό ανταρτοπόλεμο και αναρωτιέται κατά πόσο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι πια έστω ελάχιστα επιθυμητή, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια πολιτική «φαύλη και ανήθικη».

Γράφει ότι η προσπάθεια διατήρησης της ιδιότητας της χώρας-μέλους της ευρωζώνης δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά γίνεται «για το συμφέρον του Σχεδίου, από εφαρμοστές του Σχεδίου» [sic]. Προσθέτει ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με λογικούς ανθρώπους, αλλά με ένα θρησκευτικό τάγμα, με αυτούς τους μοναχούς να συνιστούν αυξανόμενο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και δημοκρατίες».

Επαναλαμβάνει ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν συνεπάγεται αυτόματα την καταστροφή, καθώς οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επιδείξουν την αλληλεγγύη στην οποία βασίζεται η ενωμένη Ευρώπη προσφέροντας στήριξη σε επενδύσεις και εμπόριο μέσω της ΕΤΕ και της Κομισιόν.

Καταλήγει προειδοποιώντας ότι αν η Μπούντεσταγκ δεν αποφασίσει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την αναβολή της λύσης, ίσως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι οι εσωτερικές υποτιμήσεις στη Μεσόγειο εξωθήσουν την ανεργία σε τόσο βασανιστικά επίπεδα που θα επιφέρουν διάλυση του πολιτικού συστήματος.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook