Η δεδομένη -πια – μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2016 σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο (2007 -2013) η οποία ίσως αποφασιστεί στη σύνοδο της 22-23 Νοεμβρίου, αλλάζει προς το χειρότερο τις προοπτικές της Ελλάδας για ένα ευνοϊκό πακέτο κοινοτικών αναπτυξιακών πόρων την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει κάνει την εκτίμηση ότι από τα 20,4 δισ. κοινοτικών πόρων που εξασφάλισε η Ελλάδα την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2007 -2013), χωρίς κάποια αλλαγή της στάσης των εταίρων μας, θα μειωθούν την περίοδο 2014-2020 στα 12 δισ. ευρώ.

Τούτο έχοντας κατά νου και την πρόταση της Κομισιόν για πάγωμα των κονδυλίων της περιόδου 2014 -2020 στα επίπεδα της τρέχουσας περιόδου. Η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο όσο φτάνουμε στη σύνοδο Κορυφής στις 22-23 του μήνα. Οι χώρες, καθαροί πληρωτές (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία) ζητούν μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που πρότεινε η Κομισιόν στο τέλος του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιες από την κρίση.

Η κυπριακή πρόταση

Στην κατεύθυνση αυτή πριν δύο ημέρες μετά από την πίεση των καθαρών πληρωτών του κοινοτικού προϋπολογισμού η κυπριακή προεδρία «κατέβασε» πρόταση για μια επιπλέον μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με το ύψους που προτείνει η Κομισιόν.

Σε συνάντηση ευρωβουλευτών που έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές όλων των πτερύγων του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, τα πράγματα είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Όλοι μιλούσαν για την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για περαιτέρω περικοπή του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 75 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής.

Επίσης κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 του μήνα θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το τελικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού, αφού οι πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται διασπασμένες και με διαφορετική αντίληψη και για το ύψος αλλά και για τη διάρθρωση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Πρόβλημα

Το πόσο σημαντική είναι η επόμενη προγραμματική περίοδος για την Ελλάδα φαίνεται και από την προβολή που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Με βάση μετρήσεις της Τετάρτης το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 94% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ που είχε φτάσει το 2009 υποχώρησε στο 87,4% το 2010 στο 79,8% το 2011 αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 75,2%, το 2013 θα μειωθεί περαιτέρω και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 71,3% του μέσου κοινοτικού όρου έχοντας χάσει σε μόλις 6 χρόνια περίπου 23 εκατοστιαίες μονάδες.

Με δεδομένο αυτό και το ότι η Ελλάδα θα βρεθεί την επόμενη περίοδο με πέντε περιφέρειες σε καθεστώς μετάβασης λόγω φυσικής και στατιστικής σύγκλισης και άρα μείωση των ποσοστών συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στην πορεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αναμένεται να επιδεινωθεί αν τελικά στο τέλος του χρόνου χαθεί ο στόχος του μνημονίου που θέλει απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 3,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σαν να μην έφτανε αυτό η Ελλάδα θα έχει αντίπαλό της και την μίνι διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη της Κροατίας αλλά και την κακή συγκυρία των πιέσεων λόγω μνημονίου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Γιάνους Λεβανόφσκι τόνισε την ανάγκη αύξησης αντί μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία.

Εκ μέρους της επιτροπής προϋπολογισμού της Κομισιόν o αρμόδιος Επίτροπος, Γιάνους Λεβανόφσκι τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη αύξησης αντί μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να έχουμε συμφωνία για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στάθηκε επίσης αντίθετος με την ιδέα κάποια από τις πλευρές να προβάλει βέτο για την έγκριση της απόφασης για το ύψος και τη διάρθρωση του νέου προϋπολογισμού, αφού όπως είπε η έγκρισή του θα είναι προς όφελος όλων.

Τόνισε επίσης ότι με δεδομένη την κρίση που πλήττει την Ευρώπη θα πρέπει οι ισχυρότερες χώρες να βοηθήσουν τους υπολοίπους να προχωρήσουν μπροστά.

Περικοπές σε έρευνα, συνοχή και γεωργία

Το μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Κομισιόν της Ε.Ε., Χούλιο Γκουσμάν Ροντρίγκεζ μιλώντας σε ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών παρατάξεων στις Βρυξέλλες σχετικά με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 ξεκαθάρισε πως πλέον είναι σαφές ότι κάποιες πολιτικές θα υποφέρουν από περικοπή πόρων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι προτάσεις περικοπών αφορούν κατά 60% τις δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία, 10% για γεωργία και 10% για τους πόρους συνοχής.

Τόνισε ακόμη ότι οι καθαροί πληρωτές του κοινοτικού προϋπολογισμού θέτουν ευθέως ρήτρα δημοσιονομικής διόρθωσης για την επόμενη περίοδο. Ζητούν δηλαδή την άμεση εφαρμογή περικοπών κοινοτικών κονδυλίων αν κάποια χώρα εμφανίζει σημαντική δημοσιονομική απόκλιση.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε να εννοηθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη αστραπή που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μίλησε για στενότερη δημοσιονομική εναρμόνιση, προκειμένου τα χρήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού όχι μόνο να διατίθενται αλλά να επενδύονται και σωστά σε χώρες «με δημοσιονομική πειθαρχία και έφεση στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Η κ. Αλντα Σούσα από την Πορτογαλία μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι εισφορές των πληρωτών χωρών στον κοινοτικό προϋπολογισμό οι οποίες ευεργετούνται, κυρίως, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν μένουν μόνο στα κράτη που εισπράττουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις αλλά διαχέονται και σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και γι αυτό ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθεί αλλά θα πρέπει να αυξηθεί για την περίοδο 2014-2020.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Αλέν Λαμασούρ πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο για τις νέες και σχετικά λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα τόνισε ότι για πολλές από αυτές η περικοπή θα πλήξει σχεδόν τις μισές από τις ετήσιες αναπτυξιακές δαπάνες.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook