«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις Αρχές της Βρετανίας ένας μύκητας που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα δάση, έχοντας ήδη σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες φυλλοβόλα δέντρα του γένους φράξος (Fraxinus) και απειλώντας περίπου 80 εκατομμύρια, σύμφωνα με νεότερες, εξαιρετικά ανησυχητικές, εκτιμήσεις. Την τελευταία εβδομάδα, ο μύκητας Chalara fraxinea έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες, ακόμη και σε φυτώρια που είχαν προχωρήσει στην εισαγωγή άρρωστων δέντρων.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρμόδιες Αρχές σε πρώτη φάση δεν αξιολόγησαν σωστά τη σοβαρότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να εισαχθούν πάνω από 2 εκατομμύρια δέντρα από χώρες όπως η Δανία, όπου ο μύκητας έχει αποδεκατίσει ολόκληρα δάση. Ορισμένοι αξιωματούχοι, μάλιστα, επισημαίνουν ότι είχαν κρούσει για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου πριν από τέσσερα χρόνια, όμως η Επιτροπή Δασών της χώρας δεν είχε τότε τα μέσα για να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Τώρα, οι ειδικοί φοβούνται ότι το 1/3 των δασών της Βρετανίας απειλείται από τον νέο μύκητα, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Αγγλία. Αυτήν τη στιγμή εξετάζονται επίσης εκατοντάδες αναφορές από πολίτες, οι οποίοι έστειλαν φωτογραφίες δέντρων που εμφανίζουν σημάδια της αρρώστιας.

Ο συγκεκριμένος μύκητας είναι το τελευταίο πλήγμα για τα δάση της χώρας, καθώς εδώ και τρία χρόνια «εισβολείς» έχουν αναγκάσει τις Αρχές να ξεριζώσουν εκατομμύρια βελανιδιές, καστανιές και πεύκα, για να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση ασθενειών. Η Επιτροπή Δασών κάνει λόγο για μια «πρωτοφανή απειλή από εξωτικά παράσιτα και ασθένειες, πολλά από τα οποία σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο ζωντανών φυτών. Έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, όμως οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φυτά πλέον δεν επαρκούν».

Τα δέντρα που προσβάλλονται από το Chalara fraxinea χάνουν τα φύλλα τους και μαραίνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πεθαίνουν. Ο μύκητας έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στη Δανία έχει σκοτώσει σε κάποιες περιοχές έως και το 90% των φράξων.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook