«Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά ζητήματα μέσα σε 1,5 μήνα» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης μετά τη λήξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή στελεχών του γραφείου του πρωθυπουργού, των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των διοικητών των ασφαλιστικών φορέων.

«Ουσιαστικά θα πρόκειται για άθλο. Πρόκειται για ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα νομοθετηθούν άμεσα ο νέος τρόπος κατανομής των πολυτεκνικών επιδομάτων και η αναπροσαρμογή των συντάξεων με την εφαρμογή κλιμακωτών μειώσεων, από 5% έως 20%.

Τα πολυτεκνικά επιδόματα θα περιλαμβάνουν πλέον το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενώ η χορήγησή τους θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Μεγάλη σπουδαιότητα αποδίδει το υπουργείο στον εντοπισμό και την εξάλειψη της παραβατικότητας στα Ταμεία, με την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του προγράμματος «Αριάδνη», που καθιστά υποχρεωτική τη δήλωση των οικογενειακών μεταβολών στους συμβολαιογράφους.

Μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και η υποχρεωτική ενσωμάτωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με προεκτύπωση στο έντυπο υποβολής της δήλωσης, καθώς σύμφωνα τον κ. Βρούτση έχει εκτιμηθεί ότι η φοροδιαφυγή από την αποφυγή της δήλωσης των συντάξεων υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η «ενιαία αρχή πληρωμών των συντάξεων» όπου θα υπάρξει καταγραφή του «προφιλ του συνταξιούχου» και κάθε Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τα στοιχεία θα συλλεγούν από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι δειγματοληπτικές απογραφές του υπουργείου Εργασίας έχουν εντοπίσει ότι ένας στους τρεις συνταξιούχους δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ ενώ μόνο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έχουν εντοπισθεί περί τις 3.000 συνταξιούχοι χωρίς ΑΦΜ.

Την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η συγκρότηση μητρώου ασφαλισμένων του ΙΚΑ μέσα στον επόμενο μήνα με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί σκληρή δουλειά έκανε μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο διοικητής του Οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

 

in.gr