Στη χειρότερη ως τώρα πρόβλεψη για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος καταλήγουν οι πέντε “σοφοί” της γερμανικής οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί -και μάλιστα με πολύ γλαφυρό τρόπο- η αβεβαιότητα σε σχέση με κάθε μεσοπρόθεσμη μακρο-οικονομική πρόβλεψη τους για τη χώρα. 

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα όπου αναμενόταν η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2013-16 από την ελληνική Βουλή, δηλαδή  την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, αναφέρονται τα εξής:

• Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2012 και μόλις… 2,3% το 2013. Να υπενθυμιστεί πως η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της την ίδια μέρα, μιλούσε για ύφεση 6% το 2012, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ύφεση 6,5%.

• Απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2016 σε σχέση με το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικά στον πίνακα εκείνο όπου αναφέρονται οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε σχέση με τα προγράμματα σταθερότητας που εφαρμόστηκαν το 2012, αντί ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ στην τετραετία 2012-16, υπάρχουν… παύλες.

Αντίθετα, σ΄ όλες τις άλλες χώρες υπάρχουν ποσοτικοποιημένες προβλέψεις

• Το τρίτο αποκαλυπτικό στοιχείο της έκθεσης σε σχέση με την Ελλάδα είναι… η απουσία οποιασδήποτε ειδικής αναφοράς στην Ελλάδα. Αντίθετα, για χώρες που επίσης έχουν δεχτεί τη “στήριξη” του EFSF, όπως η Πορτογαλία υπάρχει ειδική παράγραφος.

Να σημειωθεί πως το γερμανικό ΣΟΕ διορίζεται από την ίδια την καγκελάριο της χώρας, κα. Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται ο κορυφαίος φορέας μακροοικονομικών αναλύσεων στη Γερμανία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook