«Σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι  κυβέρνηση στην Ελλάδα» δηλώνει  ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία». Αναφερόμενος στην ψήφιση των μέτρων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν είναι ανακουφισμένος, είναι σε πανικό. Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές.».

Διαβεβαιώνει δε για την  ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει: «Ήμασταν έτοιμοι ήδη από τις 18 Ιουνίου. Αν δεν είχαν κινήσει  θεούς και δαίμονες για να μας  αποτρέψουν από την εξουσία, η  Ελλάδα δε θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση  από αυτή που είμαστε σήμερα. Η  χώρα έχασε μια ευκαιρία».

Χαρακτηρίζει «τελείως λανθασμένη»  τη στρατηγική του κ. Σαμαρά, γιατί  «οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο, δηλαδή: «εφαρμόζω πάντα αυτό το οποίο  η Τρόικα των δανειστών ζητάει από μένα, και,  ακολούθως,  είμαι ικανοποιημένος με ό,τι μου δίνει κάθε φορά».

Κατηγορεί τον πρωθυπουργό  ότι αυτή η στρατηγική «δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ο  ίδιος υποσχέθηκε πριν τις εκλογές, δηλαδή να επαναδιαπραγματευθεί με την  τρόικα».

Εκφράζει δε τη σοβαρή αμφιβολία  του ότι υφίσταται πλέον συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την  τρόικα για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της κρίσης. «Αμφιβάλλω αν υπάρχει ένα σχέδιο για τη λύση της ελληνικής κρίσης. Εμείς πάντοτε  υποστηρίζαμε ότι αυτό το πρόγραμμα  δεν εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από  το ότι εμείς διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του» τονίζει.

Διαμηνύει δε ότι θα εμποδίσει  το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων: «Κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει  ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, που το αποφάσισε αυτό τελειώνει. Μια τόσο καταστροφική πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, όχι στην Ευρώπη,  με το νομικό της πολιτισμό. Θα έπρεπε να καταργηθεί το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο».

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τη θέση του ότι για την ανάγκη να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Ο κ. Σαμαράς, στα τέλη Αυγούστου, κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε το χρέος της μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Άκερμαν ο τέως επικεφαλής της Deutsche bank είπε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα γενναίο κούρεμα χρέους. Σας ρωτώ, ποιόν πιστεύετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο κ. Άκερμαν ή ο κ. Σαμαράς; Ποιος έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης; Εγώ λέω ο κ. Άκερμαν».

Αρνείται ότι είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεσηκώνει τον  κόσμο: «Αρκεί μια δήλωση της κ. Μέρκελ ότι χώρες με χρέος άνω του 80% του ΑΕΠ οφείλουν να χάσουν την κυριαρχία τους. Αυτό προκαλεί θυμό στον κόσμο» σημειώνει.

 

protothema.gr