Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έστειλε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Την ίδια ώρα κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να συμβάλλει εποικοδομητικά για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος.

«Δεν θα αποδεχθούμε την αδικοπραξία των Σκοπίων, τα οποία ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι μέρος της γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι το Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους \”Μακεδονία\”, την εθνότητα και την γλώσσα \”μακεδονική\”, γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα δώσουμε τη συναίνεσή μας εάν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για ένα όνομα οριστικό και για όλες τις χρήσεις, το οποίο να αντανακλά την πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Κ. Παπούλιας διατύπωσε πλήρως τις ενέργειες που έχει κάνει η Αθήνα ώστε να έχει αποτελέσματα η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ ενώ ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Σερβίας.

Ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τον κ. Νίκολιτς στην Αθήνα τονίζοντας ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία δεν είναι περιστασιακές και συνεπώς ευμετάβλητες, και ανέφερε ότι η περιοχή των Βαλκανίων έχει βιώσει τραυματικό και πολυτάραχο παρελθόν.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook