Νέος Γενικός Γραμματέας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, νέος ηγέτης για τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Τι θα αλλάξει;

Ο Σι Τζιν Πινγκ είναι ο νέος ισχυρός άντρας της Κίνας. Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ από την Πέμπτη, ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος και πλέον μέλλων Πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο συμβολίζει μια αλλαγή φρουράς. Την χρειάζεται η \”κουρασμένη\” πατρίδα του που μοιάζει να έχει μείνει από ανάσες στον δρόμο της προς την ανάπτυξη.

Η οικονομία της δείχνει να μην έχει τη δύναμη για να πάει πιο ψηλά και η κοινωνική πίεση από τη νέα τάξη που έχει δημιουργηθεί είναι πια εμφανής. Το σύστημα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Ο απλός Κινέζος, αν και είναι πια τρεις φορές πλουσιότερος από ό,τι πριν από μία δεκαετία, δεν δείχνει να εμπιστεύεται το ΚΚΚ και έχει αρχίσει διαμαρτυρίες, κατεβαίνοντας στους δρόμους, απεργώντας και στιγματίζοντας δημόσια ακόμη και κομματικούς αξιωματούχους.

Πάνω από 30 εκατομμύρια Κινέζοι ενημερώνονται πια από blogs που φέρνουν στη δημοσιότητα σκάνδαλα και παράνομους πλουτισμούς ανώτατων κομματικών αξιωματούχων. Ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο μίλησε πριν από λίγες ημέρες για ένα «πνεύμα κυνισμού» που έχει απλωθεί πάνω στην Κίνα. Όσο κι αν η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει πολλές πηγές ενημέρωσης, οι Κινέζοι ξέρουν καλά τι συμβαίνει.

Τι θα αλλάξει ο νέος Πρόεδρος

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν ο Σι Τζιν Πινγκ θα φέρει κάποιες αλλαγές στο ΚΚΚ και στην χώρα, ή αν πρόκειται απλά για μια αλλαγή στα πρόσωπα, με το σύστημα να παραμένει ολόιδιο. Τον περασμένο Ιούλιο το θεωρητικό όργανο του κόμματος, το «Κιούσι», έγραψε: «Η κυβερνητική ηγεσία να προχωρήσει αναδιαρθρώνοντας το πολιτικό σύστημα». Θα γίνει όμως αυτό; Ή πρόκειται για ένα ευχολόγιο;

Θεωρείται ότι ο Σι θα προσπαθήσει να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με την πολιτική σταθερότητα – ακολουθώντας τη μέθοδο της «οικοδόμησης μιας αρμονικής κοινωνίας» του προκατόχου του, τουΧου. Στις προτεραιότητές του θα είναι η πάταξη της διαφθοράς και η αντιμετώπιση της δυσπιστίας του λαού, αλλά το πώς θα το πετύχει αυτό δεν το γνωρίζει κανείς.

Λέγεται ότι οι μεταρρυθμίσεις του νέου Προέδρου θα αρχίσουν με αγροτικές αλλαγές, όπως ιδιωτικοποίηση της γης για να περιοριστεί η αστυφιλία. Συζητιούνται επίσης πιθανές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, ώστε κάποτε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτήν. Ταυτόχρονα ίσως αρχίσει να ελευθερώνει τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές, ώστε να αναζωογονηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων.

Όλα αυτά θα αρχίσουμε τα βλέπουμε από το Μάρτιο όταν και ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του.


newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook