Η ανάδειξη της Κρητικής Κουζίνας, παραδοσιακής και νεότερης αποτελεί τον κύριο στόχο της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής που διοργανώνει η Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Την Παρασκευή 9/11, ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στο Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ», το τριήμερο των  προγραμματισμένων δράσεων της συνάντησης που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012.

 

Η 5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και υποστηρίζεται από το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου, την Περιφέρεια Κρήτης, τη ΔΑΕΑΝ, τον ΠΑΟΔΑΝ, την IBEROSTAR καθώς και άλλων τοπικών παραγόντων, φορέων εστίασης και τουρισμού, πολιτιστικών συλλόγων κ.α

Το τριήμερο 9,10 και 11/11 περιλαμβάνει, εκτός από τον κυρίως διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, και άλλες κατηγορίες διαγωνισμών γαστρονομίας,, παρασκευές καινοτόμων συνταγών με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, ανάλογα τις συμμετοχές των συλλόγων καθώς και άλλων φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών που θα πάρουν μέρος.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ.  Αγάλου Ευάγγελο καθώς και τα Μέλη δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, συντελεστές και υποστηρικτές αυτής της τόσο σημαντικής προσπάθειας που γίνεται για τον τόπο μας. Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους τόνισε μεταξύ άλλων:  « Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του τόπου μας και γενικότερα του κρητικού τουρισμού είναι η κρητική διατροφή και η αναμφισβήτητη διατροφική  της αξία .


Η διατροφή μας εκφράζει τον τρόπο ζωής, την παράδοση, τον πολιτισμό του λαού μας. Είναι άρρηκτα δεμένη με τη φύση, το περιβάλλον  και την παραγωγή του τόπου μας. Στηρίζεται όμως περισσότερο  από όλα στην αγάπη και τη φροντίδα του κρητικού, που  μετουσιώνονται  στην υψηλή αξία της φιλοξενίας. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε  στον Άγιο Νικόλαο την 5η  Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής που έρχεται να αναδείξει αυτή την αξία του πολιτισμού μας, την κρητική διατροφή  και την σημασία της στην διαβίωση, στην οικονομία και  στον τουρισμό…»

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της  Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ.  Αγάλου Ευάγγελος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και Γενικός Διευθυντής της IBEROSTAR Hermes Hotel κ. Πελεκανάκης Γιώργος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Χαριτάκης Θωμάς και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καφετζάκη Μαρία. Παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΕΑΝ κ. Πεπόνης Μανόλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Μανόλης Κλώντζας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίου Νικολάου.Το τριήμερο 9,10 και 11/11 περιλαμβάνει, εκτός από τον κυρίως διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, και άλλες κατηγορίες διαγωνισμών γαστρονομίας,, παρασκευές καινοτόμων συνταγών με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, ανάλογα τις συμμετοχές των συλλόγων καθώς και άλλων φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών που θα πάρουν μέρος.  Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε με ομιλίες και παρουσιάσεις Λασιθιώτικων προϊόντων όπως Σουμάδα, εφτάζυμο, κρασί, μέλι και λάδι από τοπικούς παραγωγούς και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα παρουσίασε «Σκιουφιχτά μακαρόνια» και «Ομαθιές»

Στο διαγωνισμό της Κρητικής Μαγειρικής της Παρασκευής 9/11 συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, επαγγελματίες της περιοχής, Μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών.

Τις εντυπώσεις των επισκεπτών κέρδισε  η Έκθεση  Τροφίμων και Ποτών η οποία περιελάμβανε  παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής με συμμετοχή τοπικών παραγόντων προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική αγορά και να προβληθούν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων του νομού Λασιθίου.

Στόχος της 5ης  Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής στον Άγιο Νικόλαο είναι η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της Κρητικής Μαγειρικής καθώς και η προώθηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα, λάδι, κρασί, κρητικό τυρί, ζυμαρικά, κρέας, ψωμί-παξιμάδι, αρωματικά φυτά, σταφίδα, μέλι, κηπευτικά, φρούτα κ.α .

Στους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν την Παρασκευή 9/11 στον Άγιο Νικόλαο, προσφέρθηκε δείπνο στον Κρούστα με παραδοσιακή μουσική, μυζηθρόπιτες, ομαθιές, ψητό -προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα  και με τη συμβολή του Δήμου Αγίου Νικολάου.