Η επίσκεψη, σε λίγες ημέρες, του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μιάνμαρ θα συμβάλλει στην επιτάχυνση του ρυθμού των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί στην ασιατική χώρα, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση.

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, ο Ομπάμα θα συναντηθεί στις 19 Νοεμβρίου με τον πρόεδρο Θέιν Σέιν, στον οποίο πιστώνονται οι θεαματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ανάρρησή του στην εξουσία πριν ενάμιση χρόνο, καθώς και με τη Νομπελίστα Ειρήνης κι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αούνγ Σαν Σου Κίι.

Η επίσκεψη «θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του προέδρου Θέιν Σέιν να εξακολουθήσει» τις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπός της προεδρίας Ζάου Χτάι, για τον οποίον η απόφαση του αρχηγού του κράτους θα πρέπει να ερμηνευθεί ως «μία αδιάσειστη υποστήριξη προς τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού».

Ο Ομπάμα είχε ξεκινήσει την προσέγγιση με τη Μιάνμαρ το 2009, όταν βρισκόταν στην εξουσία η χούντα, ελπίζοντας πως θα την πείσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Έκτοτε, οι στρατιωτικοί παραχώρησαν την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 σε ένα καθεστώς παλαιών στρατηγών, οι οποίοι καταπιάστηκαν με την αναμόρφωση της εικόνας της χώρας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook