Τελευταία ενημέρωση: 12:10

Tο ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της Νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS) που θα κάνει τις γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας, στο ύψος της Καρόλου.

Κατά τη 1 το μεσημέρι, το πλοίο θα επισκεφτεί Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο. Τον υπουργό θα συνοδεύει ο γγ Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσουν, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης δυτ. Ελλάδας, Α. Κατσιφάρας και οι αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Νίκος Υφαντής και Χαράλαμπος Καφύρας.

«Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημειώνει ο κ. Λιβιεράτος ο οποίος επισήμανε τις προσπάθειες του Γ.Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε στη νορβηγική εταιρεία PGS τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας».


(φωτο από marinetraffic.com)