Μια λαχανοσαλάτα για  ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζουν σήμερα το πρωί στην Αγία Βαρβάρα!

Το ρεκόρ που θα προσπαθήσουν όλοι οι Αγιοβαρβαρίτες θα είναι η δημιουργία μια τεράστιας λαχανοσαλάτας μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου, όσο είναι δηλαδή και το μήκος του χωριού. Βάση των υπολογισμών θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις τόνοι ντόπιο λάχανο και πολλά χέρια βοήθειας.

Η ιδέα άρχισε να συζητιέται πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούσαν κάποιο τρόπο ώστε να αναδείξουν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού της Αγίας Βαρβάρας: τη γεωγραφική θέση του χωριού (Κέντρο της Κρήτης), το μήκος του χωριού, που όπως αναφέρεται είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό του και τρίτο χαρακτηριστικό, φυσικά τα ντόπια παράγωγα προϊόντα με κύριο, το ντόπιο Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο.

Η ιδέα της επίτευξης του ρεκόρ θα πετύχει σίγουρα το στόχο ανάδειξης των παραπάνω χαρακτηριστικών, αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει πολύ και στο βασικό στόχο που έχει θέσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής , αυτόν της ενδυνάμωσης της ομαδικότητας ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού , μιας και θα χρειαστεί η βοήθεια όλων σε κάθε τομέα.

Το πρόγραμμα

Με εορταστική ατμόσφαιρα στο χωριό με μουσική από τα μεγάφωνα και ανακοινώσεις που θα καθοδηγούν ντόπιους και επισκέπτες προς κάθε κατεύθυνση, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην Αγία Βαρβάρα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

08:00 -18:00 Έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικών και μη).

12:00 -16:00 Παρουσίαση εδεσμάτων με θέμα το λάχανο από τους ίδιους τους

δημιουργούς τους καθώς και δημιουργία μιας τεράστιας λαχανοσαλάτας κατά μήκος του δρόμου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σε εικοσιένα σημεία κατά μήκος του χωριού θα υπάρχουν τραπέζια στα οποία οι ντόπιοι θα κερνάνε τους επισκέπτες διάφορα εδέσματα που θα έχουν προετοιμάσει.

13:00 Καταγραφή της σαλάτας με ηλεκτρονικά μέσα.

14:00 Προσφορά της σαλάτας σε ντόπιους και επισκέπτες.

15:00 Περισυλλογή εξοπλισμού από το δρόμο, αποκατάσταση συγκοινωνίας.

15:30 Έναρξη ζωντανού κρητικού παραδοσιακού γλεντιού στην αυλή της εκκλησίας.