Μπορεί το Eurogroup τη Δευτέρα να μην «ανάψει» τελικώς το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όπως αναμενόταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ωστόσο θα προχωρήσει σε «πολιτική δήλωση» στήριξης της Ελλάδας και θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής της βοήθειας.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι αποτελεί ένα «ενδιάμεσο βήμα» προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας και δεν υπάρχει «ένας αξιόπιστος δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», όπως αναφέρεται στις Βρυξέλλες.

Η έγκριση του πακέτου σκληρών μέτρων, την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, δεν συνιστά εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016.

Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν.

Εκεί, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές με τον κ. Μπαρόζο και άλλους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς.

Σύγκρουση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα, εντείνεται στο παρασκήνιο η σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ το Βερολίνο δείχνει να μην βιάζεται να βρεθεί άμεσα λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την Ελλάδα και παραπέμπει στις κυβνερνήσεις της Ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και παραπέμπει στην ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίοι δεν συμφωνούν στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, είπε ότι το ερώτημα του εάν και πότε η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ανέφερε και πρόσθεσε πως «κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του περασμένου Ιουνίου.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε.

«Όλοι στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι υπό πίεση», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η τρόικα είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση της για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τρόικα κατά το παρελθόν έκανε μία «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook