Μεγάλου μεγέθους οικολογική καταστροφή στη Φινλανδία, καθώς συνεχίζεται για έβδομη ημέρα η προσπάθεια επιδιόρθωσης μίας μεγάλης διαρροής λυμάτων από το εργοστάσιο νικελίου της εταιρείας Ταλιβιβαάρα στο Σοτκάμο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η διαρροή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, υποχρεώνοντας την εταιρεία να διακόψει τη λειτουργία τη μονάδας. Παρά ταύτα, λύματα συνέχισαν να ρέουν στα νερά της περιοχής, μολύνοντάς τα με ουράνιο.

Σύμφωνα με μετρήσεις που διενεργήθηκαν από τις φινλανδικές αρχές την Παρασκευή, τα επίπεδα ουρανίου στα νερά γύρω από το εργοστάσιο ανέρχονταν σε 50 έως 80 φορές πάνω από το φυσιολογικό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιοσδήποτε άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατασκευή ενός φράγματος ασφαλείας, ώστε να διακοπεί η ροή των λυμάτων. Στο έργο συμμετέχουν περίπου 100 υπάλληλοι της Ταλιβιβαάρα με 40 εκσκαφείς, ενώ ο υπεύθυνος επικοινωνιών της εταιρείας έχει ζητήσει τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, για την τοποθέτηση σάκων με άμμο.

Η κατασκευή του φράγματος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Κυριακής.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook