Στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους παρουσίασε, την Κυριακή στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016.

«Άκουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους», σχολίασε τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές».

» Όταν μάλιστα», προσέθεσε, «βαθαίνει η ύφεση όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια, τότε ο δείκτης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνει ανάλογα. Ειδικά όταν διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους», υπονοώντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να προσαρμοσθούν στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Καθώς η οικονομία θα είναι σε ύφεση το 2013 για έκτο συνεχόμενο έτος, ο κ. Σταϊκούρας λέει ουσιαστικά ότι τα επιτόκια των δανείων θα πρέπει να μειωθούν.

Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος, όπως υποστήριξε.

Η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η ετήσια αύξηση στο παρελθόν, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011, στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013.

«Επιβεβαιώνεται, συνεπώς η ορθή προσέγγιση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, επισήμανε ότι «το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται, όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα».

Υποστήριξε επίσης ότι το ποσοστό φτώχειας μειώνεται κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας έναντι 9 ποσοστιαίων μονάδων στην ΕΕ. «Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1/3 της αντίστοιχης αποτελεσματικότητας στην ΕΕ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

 

in.gr