Στα πλαίσια της προσπάθειας ανασύστασης της ελαιοκομίας στους δήμους Παξών και Κέρκυρας το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων συμμετείχε στην οργάνωση σεμιναρίων για τις ορθές πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια στις 5-7/11 στους Παξούς και 8-10/11 στη Κέρκυρα σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τα ‘Συστήματα διαχείρισης ελαιώνων με έμφαση την ολοκληρωμένη και βιολογική παραγωγή’ (Δρ. Γ. Κουμπούρης), την ‘Ορθολογική λίπανση ελαιώνα’ (Δρ. Γ. Ψαρράς, την ‘Άρδευση της ελιάς’ (Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης), την Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία’ (Δρ. Κ. Βαρίκου) την ‘Επεξεργασία ελαιοκάρπου και ποιότητα ελαιολάδου’ (Δρ. Ε. Στεφανουδάκη) και το ‘Συνδυασμό της ελαιοκομίας με άλλες οικονομικές δραστηριότητες’ (Δρ. Σ. Ευστράτογλου).

Παράλληλα έγιναν εφαρμογές στους ελαιώνες, ιδιαίτερα για το κλάδεμα και την διαμόρφωση των παραμελημένων ελαιοδέντρων. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν οι γεωτεχνικοί των δήμων και της ΕΑΣ Κέρκυρας, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, ελαιουργοί, αγρότες και πολλοί που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν σήμερα με την ελαιοκαλλιέργεια. 

Στη σύσκεψη που έγινε σε κάθε δήμο με την συμμετοχή όλων των φορέων συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδόχων και της αιρετής Περιφέρειας αναφέρθηκαν τα προβλήματα και οι επιφυλάξεις στην ανασύσταση των ελαιώνων, πού έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω ανάπτυξης του τουρισμού. Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό εισόδημα χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των νησιών, και το ελαιόλαδο να αποτελέσει ένα ακόμα πρεσβευτή των νησιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook