Στη Σόφια θα μεταβεί, τη Δευτέρα 12, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για όλες τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, αλλά και την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης, στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μετά τις επαφές του στη Βουλγαρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου και στη συνάντηση της Ομάδας Δράσης ΕΕ-Αιγύπτου.

Επίσκεψη στην Αίγυπτο

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι «η δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Αίγυπτο μέσα σε δύο μήνες υπογραμμίζει τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν Ελλάδα και Αίγυπτο και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μ. Κάμελ Αμρ. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπό το φως των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο, η Ελλάδα έχει εργασθεί με συνέπεια για την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά και την Αίγυπτο συγκεκριμένα.»

»Προς αυτή την κατεύθυνση, και σε συνέχεια σχετικής παρέμβασής του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ του Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή προς την Υψηλή Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κ. Άστον, το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ν. Ελ Άραμπι και τους Ευρωπαίους εταίρους του, παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση για ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας των δύο οργανισμών, τόσο στο επίπεδο των πολιτικών διαβουλεύσεων, όσο και στην τομεακή συνεργασία σε κρίσιμους για τις αραβικές χώρες τομείς, όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο και ο τουρισμός».

Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν επίσης οι κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στη Συρία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση στην Αλεξάνδρεια με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρο, καθώς και επαφές με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Στο ομογενειακό σκέλος της επίσκεψης, τον υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικουμενικού Ελληνισμού, Κώστας Τσιάρας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook