Επιβεβαιώθηκε περίτρανα την περασμένη εβδομάδα η γνωστή «ρήση» που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στα χρηματιστηριακά? στέκια, δηλαδή «αγόρασε στη φήμη (ή καλύτερα την προσδοκία) και πούλησε στην είδηση».

Η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι τα επίπεδα των 911 μονάδων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην προσδοκία των επενδυτών -και πιο συγκεκριμένα των ισχυρών Ελλήνων ιδιωτών- ότι η χώρα μας δεν θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, ότι το νέο Μνημόνιο θα «περάσει» από την Βουλή και ότι τελικά θα εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Πιέσεις

Ωστόσο, καθώς πλησιάζαμε προς την κρίσιμη ημερομηνία της ψήφισης των μέτρων, άρχισαν δειλά δειλά να εκδηλώνονται πιέσεις στην αγορά -για την αποκομιδή διόλου ευκαταφρόνητων αποδόσεων από το τετράμηνο ανοδικό ράλι-, οι οποίες μάλιστα εντάθηκαν μετά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη και πάλι κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Πλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο πότε θα εκταμιευτεί η πολυσυζητημένη δόση και στο αν θα υπάρξουν «επιπλοκές» από την έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές της Merit Securities σημειώνουν ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν θα λυθεί ολοσχερώς μόνο με την ψήφιση των μέτρων, γι' αυτό αναμένουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα των Ευρωπαίων στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα τουλάχιστον στο ζήτημα της επιμήκυνσης και της έγκρισης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο σύνολό της. Επιπλέον θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα -όπως π.χ. κάποιο νέο ''κούρεμα'' ομολόγων (OSI)- δεν αναμένονται άμεσα και πιθανότατα θα μεταφερθούν για το 2013».

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, σημειώνεται ότι από τις 22 Οκτωβρίου έχει διαμορφωθεί πτωτική τάση και το καθοδικό σήμα (λόγω υποχώρησης χαμηλότερα των 855 μονάδων) παραμένει σε ισχύ. Η πρόσφατη άνοδος αντιμετωπίστηκε ως βραχύβια ανοδική αντίδραση και η νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη επιβεβαίωσε τις αρνητικές τεχνικές ενδείξεις.

Οπως αναφέρει το Τμήμα Ανάλυσης της Εμπορικής Τράπεζας, για διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η τεχνική εικόνα πρέπει είτε να δοκιμαστεί με επιτυχία η αντοχή των 755-783 μονάδων, είτε να ξεπεραστεί η περιοχή των 844 μονάδων. Για την επόμενη εβδομάδα διαμορφώνονται τα εξής σενάρια για το Χρηματιστήριο Αθηνών:

Θετικό: Δεν υποχωρεί χαμηλότερα από τις 783 μονάδες και στη συνέχεια ανακάμπτει, αλλά όχι υψηλότερα των 830-845 μονάδων, και ακολουθεί μικρή περίοδος σταθεροποίησης.

Ουδέτερο: Δοκιμάζει με επιτυχία την ανοχή στήριξης των 754 μονάδων, αλλά αδυνατεί να απομακρυνθεί αισθητά από τη στήριξη, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας.

Αρνητικό: Καθοδική διάσπαση των 754 μονάδων και στη συνέχεια των 735 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές, προξενώντας επιτάχυνση της πτωτικής τάσης.

 

ethnos.gr