Τήρηση του προϋπολογισμού και στοχευμένες παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι τα βασικά συστατικά για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013 και αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα επισήμανε ότι «παρατηρείται μείωση ως αποτέλεσμα της  εφαρμογής της συντηρητικότητας. Βασική αρχή στα λογιστικά δεδομένα. Σημαντικό στοιχείο είναι και η ύφεση και με βάση αυτή η πρόβλεψη είναι μειωμένη για τα έσοδα: 4% από άμεσους φόρους και 4% από έμμεσους. Αναφέρθηκε ότι ο φόρος εισοδήματος το 2012 θα αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό εξηγείται γιατί το 2011 μειώθηκε το αφορολόγητο» εξήγησε ότι « η μείωση στον φόρο νομικών προσώπων εξηγείται γιατι όταν μια επιχείρηση έχει ζημιογόνο χρήση υφίστασαι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης της προκαταβολής. Αυτό που δεν εξηγήθηκε είναι γιατί έχουμε μείωση στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό οφείλετε στις στοχευμένες παρεμβάσεις που κάναμε στους συντελεστές φόρου εισοδήματος των ασθενέστερων μισθωτών και συνταξιούχων».

Πρόσθεσε ότι «το 2ο σημαντικό στοιχείο του προϋπολογισμού 2013 είναι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Ξεκινήσαμε με τον κώδικα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών που έχει σημαντικά αποτελέσματα . Δεν είναι το τελευταίο. Θα πάμε σε αλλαγές στο λογιστικό δίκαιο και την πλήρη κατάργηση των διαδικασιών που είναι αντίθετες με την απλή διενέργεια συναλλαγής. Αλλάζουμε το ποινολόγιο και εξορθολογίζουμε τις ποινές. Αλλάζει η φορολογία ακινήτων. Για πρώτη φορά καθιερώνουμε θεσμικά Ανεξάρτητο Γενικό Γραμματέα  για φορολογικά θέματα που θα αναλάβει την φορολογική διοίκηση για να μην υπάρξουν υποψίες παρεμβάσεων. Προχωράμε σε αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με γνώμονα αξιοκρατία».

Τόνισε ότι «Τα τελευταία χρόνια συστηματοποιήθηκε ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής. Αξιοποιήσαμε μετά από ανάλυση τα στοιχεία συναλλαγών, κάναμε την ανάλυση και θα γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για να πληρωθούν φόροι. Με δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία κάνουμε διασταυρώσεις σε δαπανες, έσοδα , ταμειακές ροές ώστε να έχουμε προφιλ φορολογούμενων. Η φοροδιαφυγή προλαμβάνεται από το προφίλ φορολογουμένου».

Πάντως ο κ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι το κρίσιμο στοίχημα για το 2013 είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για να ανακινηθεί  η οικονομία   «στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και παράδοση. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αν στοχευμένα επιλεγούν δραστηριότητες : γεωργία, τουρισμός ναυτιλία εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου. Συντονισμένη προσπάθεια και μεγάλη αλλαγή στη δημόσια διοίκηση».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook