Πολιτική δέσμευση από την Ευρωζώνη για την εκταμίευση της δόσης εντός του Νοεμβρίου αναμένει από το σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση.

Αναμένεται να συζητηθούν η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 8 με 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει μαραθώνιο επαφών εντός και εκτός συνόρων έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 22 Νοεμβρίου.

Την Κυριακή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η δόση του δανείου των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί εγκαίρως και σημείωσε ότι αγωνίζεται προσωπικά για να εκταμιευτούν περισσότερα χρήματα.

«Θα πάρουμε τη δόση και σύντομα» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να ζητήσει να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη λήψη συνολικής απόφασης σχετικά με την Ελλάδα.

«Το ερώτημα για την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης θα πρέπει κανονικά να το απευθύνετε στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Welt am Sonntag και συμπλήρωσε ότι «κανείς στην ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα να συμφωνήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης- όμως μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις. Και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση των Αθηνών».

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ τονίζει ότι οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας πήραν γενναίες αποφάσεις και έκαναν δύσκολους χειρισμούς και τώρα είναι η σειρά των δανειστών της Ελλάδας να κάνουν το καθήκον τους. Το ίδιος στέλεχος εκτιμά ότι τελικώς δεν θα περάσουν οι σκληρές γερμανικές εισηγήσεις περί επιτροπείας (ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η κ. Μέρκελ παρακολουθεί στενά τις ελληνικές εξελίξεις και γνωρίζει τι «περνά» πολιτικά και τι όχι), και ότι τελικώς αν και οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολο να έχουν κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου, τα λεφτά της δόσης θα καταστεί δυνατό να έλθουν αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, υπ\’ αυτές τις συνθήκες και το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει πως η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης δεν θα είναι μεγάλη: κατά την πλέον αισιόδοξη, μάλιστα, εκδοχή, το «ελληνικό ζήτημα» είναι δυνατόν να διευθετηθεί σε έκτακτο Eurogroup μέχρι τις 22 του μήνα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως επί της ουσίας έχει «κλειδώσει» η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 12 και πλέον δισ., από τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, θα δοθούν σταδιακά στην Αθήνα ως «μπόνους» για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, ακόμη και τον Ιανουάριο.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook