To Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ακτινολογική Εταιρεία Κρήτης, ο Τομέας Ιατρικής Απεικόνισης του Νοσοκομείου Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης, περιελάμβανε δε, ένα αμιγώς επιστημονικό μέρος (9.00π.μ. – 4μ.μ.) και μια εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού (6.00μ.μ. – 8μ.μ.).

Η επιστημονική κοινότητα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργανωτών και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά από ομιλίες πολύ υψηλού επιπέδου, από διακεκριμένους ομιλητές. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ότι, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές απόψεις σε θέματα όπως η προληπτική μαστογραφία, η χρήση των υπερήχων και των νεοτέρων, υψηλής τεχνολογίας και διαγνωστικής αξίας μεθόδων διάγνωσης.

Μέσα από μια γόνιμη αντιπαράθεση, οι επιστήμονες που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για θέματα της καθημερινής ιατρικής τους πράξης. Δόθηκε, έτσι, το έναυσμα για μια περισσότερο ολοκληρωμένη προσέγγιση, ενός προβλήματος υγείας με ιδιαίτερες κοινωνικές προεκτάσεις.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που είχε κεντρικούς ομιλητές την κ. Λ. Ιωαννίδου – Μουζάκα, Ειδική Μαστολόγο – Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, την κ. Μ.Δασκαλάκη, Ακτινολόγο – Επιμελήτρια στο Γ.Ν.Ν. Χανίων και τον κ. Χ.Κουρούση, Παθολόγο – Ογκολόγο, παρουσιάστηκε με απλό και κατανοητό τρόπο στο κοινό, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος του μαστού, τονίστηκε η αξία της αυτοεξέτασης και της μαστογραφίας, καθώς και οι θεραπευτικές διέξοδοι μετά τη διάγνωση.

Στον απόηχο της, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένης εκδήλωσης, οι οργανωτές ευχαριστούν ιδιαίτερα τους διακεκριμένους επιστήμονες που συμμετείχαν, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της. Στις δύσκολες ημέρες που περνάμε, εκδηλώσεις όπως αυτή, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα της επιστημονικής αρτιότητας των Ελλήνων ιατρών και απόδειξη της κοινωνικής τους ευαισθησίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook