Την ανάγκη εισαγωγής του θεσμού της αξιολόγησης με σκοπό τη διόρθωση των «στρεβλώσεων» που ταλανίζουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

«Οι σημερινές διαδικασίες στο Εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι γραφειοκρατικές, αδιαφανείς και στρεβλές και υποκρύπτουν συντεχνιακές λογικές και βολεμένους. […] Γιατί στην μιαν άκρη της Ελλάδας δάσκαλοι και καθηγητές δουλεύουν με υπερωριακή απασχόληση, ενώ κάποιοι κρύβονται και κάποιοι υποαπασχολούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Έχουμε 156.000 εκπαιδευτικούς και 14.900 σχολικές μονάδες και χρειαζόμαστε, κάθε χρόνο, άλλους 20.000 αναπληρωτές και ακόμα συναντάμε κενά. […] Ένα σύστημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών χωρίς αρχή και τέλος. Όλο αυτό το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό», συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας πως θα προχωρήσει στη λύση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της χώρας.

«Χρειάζεται όλοι οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν από τα γραφεία στις τάξεις τους, με τους μαθητές τους», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Επιπλέον, ο υπουργός στάθηκε σε δύο σχεδιαζόμενα μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των δοκιμαζόμενων ελληνικών οικογενειών εν καιρώ κρίσης.

Το πρώτο μέτρο αφορά «τη δυνατότητα μετεγγραφής σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια», ενώ το δεύτερο προβλέπει την «εισαγωγή μιας επιπλέον εξεταστικής τον Φεβρουάριο, για τους επί πτυχίω φοιτητές, [ώστε] να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους πιο γρήγορα». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός ημερών στη Βουλή.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος έστρεψε το βλέμμα του στις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολιάζοντας πως οι εν λόγω διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί «σε όλα τα ΤΕΙ και σε όλα τα Πανεπιστήμια, πλην τεσσάρων που τις ολοκληρώνουν τις επόμενες μέρες», ενώ η «συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες αγγίζει το 80%».

Ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης είναι προγραμματισμένο να γίνουν σήμερα, 12 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook