Οκτώ χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία της Σουηδίας και της Ιταλίας υποστηρίζουν ότι η Σερβία πρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως το Μάρτιο του 2013, ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του στο σερβικό τηλεοπτικό σταθμό «Pink», τόνισε ότι «οι οκτώ χώρες – μέλη της ΕΕ, σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, εκτίμησαν ότι η Σερβία αξίζει αυτή τη στήριξη στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ λόγω της εποικοδομητικής της στάσης».

«Είναι αποτέλεσμα αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Σερβία» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές προτείνουν να οριστεί για τη Σερβία ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ίσως τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Απομένει να δούμε αν θα πετύχει η πρωτοβουλία, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα βήμα εμπρός όσον αφορά την ατμόσφαιρα και τις πιέσεις που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

«Η Σερβία επιθυμεί να συζητήσει τα ουσιαστικά ζητήματα, αλλά σε αυτή την εποικοδομητική προσέγγιση κανένας δεν μπορεί να αναμένει από τον πρωθυπουργό της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου» υπογράμμισε.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκαν τον τελευταίο μήνα δύο φορές στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου και χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ ως βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας και η δεύτερη στις 7 Νοεμβρίου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook