Με την παρουσία ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων, εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, φίλων και θαυμαστών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, η εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Την ημερίδα με θέμα τη συνεισφορά του Νίκου Καζαντζάκη στην κατανόηση της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας διοργάνωσαν από κοινού το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση απήυθυναν χαιρετισμό η επιτετραμμένη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κα Zhao Liying και ο Πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη κ. Στέλιος Ματζαπετάκης.

Την ιδιαίτερη σχέση του Έλληνα λογοτέχνη με την Κίνα και τον λαό της, τα δύο ταξίδια του στην αχανή χώρα, την επιρροή που άσκησε το έργο του στην Κίνα αλλά και τα στοιχεία που άντλησε ο ίδιος μέσα από την γνωριμία του με την Κινεζική γραμματεία, φώτισαν και ανέπτυξαν Έλληνες και Κινέζοι ακαδημαϊκοί και συγγραφείς.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ιδανικά με ρεσιτάλ πιάνου που έδωσε η κα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και επιμελήθηκε ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Nemos Business Consultants, ενώ χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες Apivita, Φίλλιπος Νάκας, Aegean Airlines και Huawei.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Στέλιος Ματζαπετάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ημερίδα αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μια φιλίας, αλλά και το άνοιγμα νέων δρόμων συνεργασίας, συναδέλφωσης και κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, στέλνοντας ταυτόχρονα το αισιόδοξο μήνυμα πως «η Ελλάδα θα επιζήσει μέσα από διαδοχικά θαύματα» όπως έλεγε ο Κρήτας λογοτέχνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook