Το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία Τράπεζας, με το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προβλέπει νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, το ίδιο νομοσχέδιο βάζει τέλος και στα ιδιαίτερα ευνοϊκά δάνεια, στα οποία υπολόγιζαν οι δημόσιοι υπάληλλοι που έκαναν αίτηση στο ΤΠΔ, καθώς προβλέπει την εναρμόνιση των δανείων που παρέχει.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η επιδότηση των υπηρεσιών που παρέχει το ΤΠΔ στην ελεύθερη αγορά (λ.χ. παροχή δανείων σε ιδιώτες, αποδοχή καταθέσεων κ.λπ.) από δραστηριότητες που ανάγονται στη δεσμευμένη λειτουργία του υπό καθεστώς δημόσιου νομικού προνομίου (παρακαταθήκες, υποχρεωτικές καταθέσεις κ.λπ.).

Επίσης, με το νομοσχέδιο:

– Συστήνεται εσωτερικός κλάδος του Ταμείου Παρακαταθηκών για τις εμπορικές δραστηριότητες.

– Η παροχή δανείων προς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένει λειτουργικά στον δεσμευμένο τομέα, δεδομένου του έντονα κοινωφελούς, αναπτυξιακού και περιφερειακού τους χαρακτήρα.

– Ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων αποκτά λογιστική αυτοτέλεια, δεδομένου ότι εισάγεται διακριτή λογιστική παρακολούθηση.

ΟΔΔΗΧ

Το ίδιο νομοσχέδιο δίνει και τη δυνατότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Ως γενική αρχή, προτείνεται να συγκεντρωθούν στον  Ο.Δ.ΔΗ.Χ. όλες οι αρμοδιότητες σύναψης πράξεων δανεισμού και διαχείρισης χρέους για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων του Δημοσίου με αγορές και πωλήσεις ομολόγων -εντός προκαθορισμένων ορίων-, καθώς και σύναψης πράξεων πώλησης ομολόγων με συμφωνία επαναγοράς (repo) και το αντίστροφο (reverse repo) με τους Διαπραγματευτές του Δημοσίου σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος,

Παράλληλα, εισάγεται και νέα μεταρρύθμιση για τις ΔΕΚΟ με αυστηρούς όρους για προσλήψεις, ενώ τους επιβάλλει και υποχρέωση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους.

ΔΕΚΟ

Με το νέο νομοσχέδιο μπαίνει στο στόχαστρο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ αυστηροποιείται το σύστημα προσλήψεων. Συγκεκριμένα:

Μειώνεται ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου από εννέα σε επτά. Συμμετέχει υποχρεωτικά ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο επταμελές πλέον διοικητικό συμβούλιο. Συστήνεται η επιτροπή ελέγχου. Ο βαθμός αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και η μέριμνα που λαμβάνεται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της δημόσιας επιχείρησης καθίστανται υποχρεωτικά κεφάλαια του επιχειρησιακού σχεδίου. Η υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου προς τη διυπουργική επιτροπή και τριμηνιαίων στοιχείων δράσεων προς την ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ αποτελούν επιπρόσθετους όρους πρόσληψης προσωπικού.

Η μισθολογική πολιτική της δημόσιας επιχείρησης εγκρίνεται με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Παράλληλα, συστήνεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα ανήκουν η εποπτεία, ο συντονισμός, ο έλεγχος της, αξιοποίησης και προστασία της δημόσιας και κοινωφελούς περιουσίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook