Επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα της καταστροφής τελέστηκαν την Κυριακή στην Πολιτεία Κουίνσλαντ στη βορειοανατολική Αυστραλία, η οποία επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν για νέα θύματα, ενώ στην Πολιτεία Βικτόρια χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από το φόβο νέων πλημμυρών.

Οι κάτοικοι στο Κουίνσλαντ και σε όλη την Αυστραλία παρέστησαν σε επιμνημόσυνες δεήσεις στη μνήμη των νεκρών.

Τρεις εβδομάδες πλημμυρών οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων.

«Δυστυχώς ο αριθμός των θυμάτων μετά τις πλημμύρες αυξήθηκε και σήμερα, μετά τον εντοπισμό της σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας μέσα σε σπίτι στο Γκράνθαμ» ένα χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Αννα Μπλάι.

Το Γκράνθαμ παραμένει σε ποσοστό 70% αποκλεισμένο, ενώ τα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα κατεστραμμένα σπίτια για να βρουν και άλλα θύματα. Τουλάχιστον 14 άτομα αγνοούνται ακόμα.

Την ίδια στιγμή, ο νότος της χώρας που επλήγη πριν από δύο χρόνια από πυρκαγιές, πλήττεται με τη σειρά του από πλημμύρες και παρουσιάζει ταχεία αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Περισσότερες από 30 πόλεις στη νοτιοανατολική Αυστραλία επλήγησαν την Κυριακή από τις πλημμύρες.

Στην πολιτεία Βικτόρια 13.000 κατοικίες πλημμύρισαν, 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και σχεδόν σε 80 πόλεις καταγράφεται μια πρωτοφανής άνοδος της στάθμης του νερού.

Στη Μελβούρνη 8.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις να σαρώνουν την πόλη. Παρόμοια προβλήματα έχουν και ορισμένες πόλεις στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Πρόκειται για καταστροφή. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι χαμηλά στην πόλη που να μην έχει πλημμυρίσει» δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Το νησί της Τασμανίας στη νότια Αυστραλία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, με τις γέφυρες να έχουν καταστραφεί από τους χειμάρρους νερού και εκατοντάδες κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Άννα Μπλάι συναντήθηκε την Κυριακή με κατοίκους ενός προαστίου του Μπρισμπέιν που υπέστη μεγάλες καταστροφές και τα ερείπια ακόμη σχηματίζουν βουνά στα πεζοδρόμια.

«Τουλάχιστον 28.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 3,1 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κουίνσλαντ επλήγησαν» δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γουέιν Σουάν που συνόδευε την πρωθυπουργό.

Μια επιφάνεια 500.000 τ.χλμ., δηλαδή το αντίστοιχο της επιφάνειας της Ισπανίας, επλήγη από τη φυσική καταστροφή, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Οι πλημμύρες είχαν σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό, τις εξαγωγές, κυρίως του άνθρακα και στις επιχειρήσεις. Ακόμη είναι νωρίς να υπολογιστεί το ακριβές κόστος» τόνισε ο Σουάν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ομοσπονδιακό κράτος και η πολιτεία Κουίνσλαντ αποδέσμευσαν από 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το καθένα για το ταμείο έκτακτης βοήθειας.

in.gr