Σε νέα συνεδρίαση του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά στην εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της συμβουλίου, η νέα συνεδρίαση – ορόσημο για την ελληνική υπόθεση ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο προεδρεύων του Eurogroup επεσήμανε για μια φορά ακόμη πως η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και πως οι εταίροι αυτό το αναγνωρίζουν.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και το eurogroup αναγνωρίζει ακόμα τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός» ήταν η ακριβής δήλωση του προέδρου του Εurogroup και πρωθυπουργού του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Εξ΄ου και η έγκριση της διετούς παράτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας, ώστε και οι επώδυνες περικοπές και τα οικονομικά μέτρα να αμβλυνθούν, αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτές να αποδώσουν.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως παρά την τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις επίπονες προσπάθειες του ελληνικού λαού απομένουν πολλά να γίνουν ακόμα στην Ελλάδα.

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι όλοι οι τρόποι μείωσης του χρέους εξετάζονται και ότι στόχος για το Ταμείο παραμένει το χρέος να είναι στο 120% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα θετικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου. Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, κάτι που εξαρχής εκλήφθηκε από τους αναλυτές ως σημάδι πως δεν είχαν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις. Όπερ και συνέβη τελικώς …

Πάντως εκτός από το επόμενο Εurogroup που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τετάρτη αναμένεται και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και στις 28 Νοεμβρίου.

Δημόσια διαφωνία Ε.Ε – ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup ήταν και η πρωτοφανής δημόσια διαφωνία για την ελληνική οικονομία που είχαν ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Financial Times Deutschland τόσο για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής για την Ελλάδα, όσο και για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ο κ. Γιούνκερ εκμεταλλευόμενος τα άσχημα αγγλικά του δημοσιογράφου αποφάσισε να μιλήσει για τη διετή επιμήκυνση που κέρδισε η Ελλάδα…

Κάτι που προκάλεσε αμέσως σωρεία ερωτήσεων από τους έκπληκτους δημοσιογράφους. Ο κ. Γιούνκερ αναγκάστηκε να το επιβεβαιώσει στα Γερμανικά αφήνοντας άφωνους τους περισσότερους δημοσιογράφους.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε αμέσως μετά πως προφανώς το ΔΝΤ και η Ε.Ε έχουν διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και πως όλοι επιθυμούν η χώρα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Αισιόδοξος για δόση και βιωσιμότητα ο Στουρνάρας μετά το Eurogroup

Ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.

Ο ΄Ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.

Στη συνέχεια, ανέφερε, ότι οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικα υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, έτσι ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της, ενώ ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις, τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και για το γεγονός ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook