Ανοιχτός στην επαναφορά της θανατικής ποινής παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις από πολιτικούς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες.

Τη θέση του γνωστοποίησε το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα αφορά σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία ή φόνο και όχι για περιπτώσεις πολιτικών αδικημάτων. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλησε με αυτή του τη διευκρίνιση να προφτάσει αντιδράσεις όσων, πιθανόν, να τον κατηγορούσαν για επιστροφή «μέτρου» που θα χρησιμοποιηθεί κατά των Κούρδων του PKK.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Zaman, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως αυτός θα είναι ένας τρόπος ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα στην Τουρκία.

Όσοι αντιτίθενται στα λεγόμενά του, προτάσσουν ως βασικό επιχείρημά τους το «πισωγύρισμα» της Τουρκίας, σε περίπτωση που περάσει τέτοιος νόμος. Μάλιστα, αναφέρουν πως αν η θανατική ποινή ισχύσει και πάλι, τότε η πορεία της χώρας προς την ΕΕ οπωσδήποτε θα ανακοπεί, ακριβώς όπως και ο εκδημοκρατισμός της.

Όσοι στηρίζουν τον Ερντογάν, λένε αυτό που και ο ίδιος τόνισε, και αφορά στη μείωση της εγκληματικότητας.

Ανεπίσημα, η θανατική ποινή στην Τουρκία έπαψε να ισχύει το 1984, κάτι το οποίο επικυρώθηκε το 2002, ως κομμάτι του τότε μεταρρυθμιστικού πακέτου, που στόχο είχε την προετοιμασία της χώρας για την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ. Αντικαταστάθηκε από την ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

protothema.gr