Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Κουβέιτ, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή απέναντι από το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο κινητοποιήσεων κατά των αλλαγών στον εκλογικό νόμο.

Φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες και έχοντας ανάμεσά τους ηγετικά στελέχη της Αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον 83χρονο εμίρη της χώρας να μην θέσει σε εφαρμογή τις αλλαγές που αποφασίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση των «σταυρών» στα ψηφοδέλτια. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αρκετοί από τους διαδηλωτές κάθονταν για ώρες πάνω σε χαλιά που είχαν απλωθεί κάτω στην άσφαλτο, ενώ άλλοι έπιναν τσάι και φώναζαν συνθήματα εμπνευσμένα από την «Αραβική Άνοιξη».

Την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών της Εθνοσυνέλευσης, με το κλίμα να παραμένει τεταμένο και βίαιες διαδηλώσεις να έχουν σημειωθεί στο κέντρο της Πόλης του Κουβέιτ ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

«Η κυβέρνηση θέλει ένα Κοινοβούλιο το οποίο θα εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές.

Όπως καταγγέλλουν πολιτικές οργανώσεις οι αλλαγές του εκλογικού νόμου ενισχύουν την παρουσία παρατάξεων που πρόσκεινται στο καθεστώς. Τον περασμένο Ιούνιο ο εμίρης προχώρησε στη διάλυση του Κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούσαν δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου. Με τις παρούσες τροποποιήσεις κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί πλέον να επιλέγει μόλις έναν υποψήφιο (από τέσσερις που ίσχυε μέχρι σήμερα), γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες ανεξάρτητων υποψηφίων (στην πλειοψηφία τους υποστηρικτών της Αντιπολίτευσης) να συγκεντρώσουν σημαντική εκλογική δύναμη για τον σχηματισμό συνεργασιών εντός του Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο 83χρονος εμίρης, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah, επανέλαβε ότι οι νέοι κανονισμοί για τη διεξαγωγή των εκλογών εντάσσονται στις ενέργειες των Αρχών για την καλύτερη δυνατή προστασία της ενότητας, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρχει καμία επιείκεια στις απειλές κατά της εθνικής Ασφάλειας. Η οικογένειά του κυβερνά τη χώρα για περισσότερα από 250 χρόνια.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook