Η συνδικαλιστική ομοσπονδία της Νότιας Αφρικής Cosatu κάλεσε τους εργαζόμενους στη γεωργία να συμμετάσχουν σε μια εθνική απεργία σήμερα Τρίτη σε ένδειξη συμπαράστασης στους χιλιάδες εργάτες που διαμαρτύρονται εδώ και μία εβδομάδα, ζητώντας αύξηση μισθών.

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στη γεωργία στην επαρχία Ντε Ντουρνς, 140 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κέιπ Τάουν, ζητούν τον διπλασιασμό του μισθού τους στα 150 ραντ (13,5 ευρώ) την ημέρα και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στις φάρμες.

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται εδώ και οκτώ ημέρες μεταξύ της αστυνομίας και των απεργών, επί πέντε ημέρες είχε κλείσει η εθνική οδός που συνδέει το Κέιπ Τάουν με το Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ περίπου 500 στρέμματα αμπελώνων έχουν πυρποληθεί. Η αστυνομία συνέλαβε χθες το πρωί 11 ανθρώπους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των απεργών και των εργοδοτών, που γίνονται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, αναμένεται να επαναληφθούν αύριο Τρίτη. Οι εργοδότες έχουν προτείνει αύξηση 80 ραντ (7,20 ευρώ) ημερησίως, ενώ επισημαίνουν ότι δαπανούν ήδη πολλά για τη διαμονή, την υγεία, την εκπαίδευση και τη μεταφορά των εργατών.

«Οι εργάτες λένε ότι θέλουν να δοθεί τέλος στους μισθούς πείνας και στην σκλαβιά», αναφέρει το Cosatu σε ανακοίνωσή του. «Η Μαρικάνα φτάνει στις φάρμες!», προσθέτει το Cosatu, αναφερόμενο στις κινητοποιήσεις στον τομέα των μεταλλείων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο από το ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα και εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλα τα ορυχεία χρυσού της Νότιας Αφρικής με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει πέρυσι τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών στις φάρμες της περιοχής του Κέιπ Τάουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μισθοί τους είναι από τους πιο χαμηλούς στη Νότια Αφρική.

newsbeast.gr