Σίγουρος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, για την έγκαιρη εκταμίευση του συνόλου της δόσης, ο οποίος επεσήμανε ότι με τις αποφάσεις του Eurogroup κατοχυρώθηκε η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η διετής επιμήκυνση για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συγκληθεί ξανά, την Τρίτη στις 20 Νοεμβρίου.

Στην συνέχεια ,όπως επεσήμανε, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τέλος ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

imerisia.gr