Ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται ευρέως σε περιπτώσεις τραυματισμού στο κεφάλι φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του ασθενούς από ψυχικές δυσλειτουργίες, καταγράφει νέα Αυστραλιανή έρευνα.

Οι ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (ΚΕΚ), που υποβάλλονται σε μια κατά τα άλλα σωτήρια αποσυμπιεστική κρανιοτομή βρέθηκαν να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης δυσλειτουργιών, σε σύγκριση με εκείνους που υφίστανται την πιο συμβατική προσέγγιση ενός τεχνητού κώματος.

Ο Jamie Cooper, Διευθυντής της ειδικής εντατικής υγειονομικής μονάδας στο Alfred Hospital και Καθηγητής Εντατικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, ήταν επικεφαλής της επταετούς κλινικής έρευνας DECRA, η οποία μελέτησε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χειρουργική αυτή επέμβαση.

Είπε ότι η επέμβαση αυτή παρουσιάζει άνοδο σε όλο τον κόσμο, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα πρέπει να ωθήσουν τις σημερινές πρακτικές σε μια γενικότερη αναθεώρηση.

«Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται, τα τελευταία 10 χρόνια, με αυξανόμενο ρυθμό σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε παγκόσμιο επίπεδο – Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία, Αμερική και Αυστραλία, \” τόνισε ο καθηγητής Cooper.

«Είναι γνωστό ότι η επέμβαση αυτή ελέγχει ικανοποιητικά την πίεση του εγκεφάλου και αυτό βραχυπρόθεσμα είναι προς όφελος των ασθενών, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

«Το σκεπτικό της έρευνας βασίστηκε στο ότι η κρανιοτομή ήταν πιθανό να έχει τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση που θα μπορούσαμε να είχαμε σε επίπεδο νευροεντατικής φροντίδας … αυτό όμως που προέκυψε ήταν ακριβώς το αντίθετο. \”

Η κρανιοτομή εφαρμόζεται σε ασθενείς ΚΕΚ που έχουν επικίνδυνα οιδήματα στον εγκέφαλο, αλλά χωρίς αιμορραγία στον εγκέφαλο, και που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές φαρμακοθεραπείες.

Η επέμβαση αφορά την προσωρινή απομάκρυνση μέρους ή μερών του κρανίου, ενώ αφήνοντας το δέρμα στη θέση του, δίνει τη δυνατότητα στον πρησμένο εγκέφαλο του ασθενούς περισσότερο χώρο για να ανακάμψει.

Η έρευνα DECRA ανέλυσε δείγμα 155 ασθενών ΚΕΚ από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σαουδική Αραβία. Με τη συναίνεση των οικογενειών τους, οι ασθενείς αυτοί επελέγησαν τυχαία για να υποβληθούν είτε κρανιοτομή ή σε ελεγχόμενο τεχνητό κώμα και η πορεία ανάκαμψής τους μελετήθηκε μετά από έξι μήνες.

Οι μισοί από τους ασθενείς που βρίσκονταν σε ελεγχόμενο τεχνητό κώμα ανάκτησαν χωρίς να υποστούν κάποια «σοβαρή δυσλειτουργία», είπε ο καθηγητής Cooper , ενώ για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κρανιοτομή το ποσοστό αυτό έπεσε στο 30 τοις εκατό.

\”Αυτό δείχνει ότι η διαδικασία, πράγματι, δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος και θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία. \”

Ο Καθηγητής Cooper θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Συμπόσιο Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η έρευνα θα δημοσιευθεί και στο New England Journal of Medicine.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook