Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στο Νομό Ηρακλείου ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο.

Το καλοκαίρι επεκράτησαν καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούσαν τον πολλαπλασιασμό του δάκου τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, απουσία ισχυρών ανέμων)

Ζημιές έγιναν αργότερα και εντοπίστηκαν σε μεμονωμένες περιοχές.

Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σ’ ολόκληρο το Νομό μπορεί να ξεκινήσει από 14-11-2012 εκτός από τα Δ.Δ. Μιαμούς, Βασ. Ανωγείων, Γκαγκάλων, Βασιλικής, Χουστουλιανών, Καστελλίου και Αμπελούζου των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας στα οποίο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι 17/11/2012, διότι εκεί ο τελευταίος ψεκασμός ολοκληρώθηκε αργότερα.

Σε περιοχές με υψηλό ποσοστό καρποφορίας, όπου η συγκομιδή μπορεί γίνει όψιμα και αν επικρατήσει καλός καιρός ενδέχεται να υπάρξουν δακοπληθυσμοί και ίσως προκληθούν ζημιές στον ελαιόκαρπο.

Eφιστάται λοιπόν η προσοχή στους παραγωγούς εάν διαπιστώσουν πρόβλημα να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης με dimethoate πάντα σε συνεννόηση με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής.

 Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο των 21 ημερών από το τέλος του ψεκασμού καλύψεως μέχρι τη συγκομιδή εφόσον χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο dimethoate.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς του Νομού να ακολουθήσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλο το Ν. Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.