Την αυστηρή τήρηση του Νόμου που απαγορεύει την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους ζητούν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Γονέων, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Χανίων.

Και οι τρείς φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί απο την διάθεση και αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών απο μαθητές.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

\”Το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, είναι πολύπλευρο και βαθιά κοινωνικό. Είναι ζήτημα για το οποίο ευθύνες έχουν η οικογένεια, η εκπαιδευτική κοινότητα, η πολιτεία και γενικά εμείς ως κοινωνία .

Η λογική όσων προμηθεύουν τους ανήλικους αλκοολούχα ποτά, ότι δεν τους βλέπει κανείς και άρα δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, είναι η λογική μιας ασυνείδητης κοινωνίας που δεν την αφορά το μέλλον των παιδιών της. Οι έφηβοι είναι λιγότερο εφοδιασμένοι να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες του αλκοόλ, σωματικά και συναισθηματικά. Η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα επηρεάσει περισσότερο το σώμα ενός εφήβου από ότι ενός ενήλικα και θα προκαλέσει περισσότερες και σοβαρότερες παρενέργειες .

Δεν είναι λίγες οι φορές, δυστυχώς, που έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά εφήβων που έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους από οξεία μέθη. Και βέβαια ο έφηβος δεν έχει την συναισθηματική και ψυχική επάρκεια να διαχειριστεί την κατανάλωση αλκοόλ.

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες εικόνων όπου ένα παιδί ή ένας έφηβος πλησιάζει ένα περίπτερο, ανοίγει την πόρτα του ψυγείου, παίρνει ένα αναψυκτικό και μια φιάλη αλκοολούχο ποτό, πληρώνει και φεύγει ανενόχλητο. Την ίδια εικόνα την έχουμε δει σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε σούπερ μάρκετ και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Όλοι μας έχουμε δει στην ουρά κάποιου νυχτερινού μαγαζιού να περιμένουν έφηβοι χωρίς να τους ζητούν ταυτότητα. Κάποια νυχτερινά καταστήματα δεν διστάζουν, όταν εμφανιστεί μπροστά τους ένας έφηβος και τους ζητήσει αλκοόλ, να του το προσφέρουν χωρίς δυσκολία.

Ακόμα και σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πέριξ σχολείων έχουμε δει μαθητές με αλκοολούχο ποτό στο χέρι. Ανήλικοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ακόμα και στα σπίτια τους. Ακόμα και υπό τα βλέμματα των ίδιων τους των γονέων ανήλικοι, κυρίως αγόρια. καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς, στον τόπο μας, ο ανήλικος μπορεί να αγοράσει αλκοόλ από οπουδήποτε και να καταναλώσει αλκοόλ οπουδήποτε.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί επ\’ ουδενί να ανάγεται σε αστυνομικό πρόβλημα ούτε και να αντιμετωπίζεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Η Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των ανηλίκων από την προμήθεια και κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας φταίνε όλοι εκείνοι που ελαφρά τη καρδία και με μεγάλη ευκολία ικανοποιούν την επιθυμία των ανήλικων να γευθούν το απαγορευμένο: αλκοόλ ή τσιγάρο. Και το πράττουν εκμεταλλευόμενοι τους ελαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πολλές φορές επειδή δεν υπάρχει ικανό αριθμητικά προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες είτε ακόμα κι επειδή δεν υπάρχει διάθεση για τέτοιους ελέγχους.

Ο νόμος 3730/2008 και ο νόμος 3868/2010 προστατεύουν του ανήλικους από τη χρήση αλκοόλ. Οι έλεγχοι για την τήρηση των παραπάνω νόμων είναι αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ, των υπηρεσιών των Δήμων, του Υγειονομικού.

Πέρα από τις κατασταλτικές αρχές, εμείς ως κοινωνία έχουμε την απόλυτη ευθύνη να διαφυλάξουμε τη ζωή και την υγεία, ψυχική και σωματική, των παιδιών μας.

Σημερα σε μια προσπαθεια να προστατευσουμε τα παιδια μας καλουμε τους καταστηματαρχες να τηρουν το νομο για τη μη χορηγηση αλκοολ σε ανηλικους,τις αρμοδιες υπηρεσιες να εξασφαλιζουν την τηρηση των νομων,και δηλωνουμε ότι θα επαγρυπνουμε ώστε,να διασφαλισουμε στο μετρο που μας αναλογει την υγιη αναπτυξη των παιδιων μας.

Ο Ιατρικος Συλλογος Χανιων και η Ενωση Γονεων Δημου Χανιων με δεδομενη τη θετικη σταση του Προεδρου του Συλλογου Εστιασης Νομου Χανιων ,θεωρουν ότι, τελικα ισως εφαρμοστει το αυτονητο «ΟΧΙ ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ» .

Σε κάθε περιπτωση θα ειμαστε σε κοινη πορεια, με ενημερωση των μαθητων και της κοινωνιας γενικοτερα,αλλα και αυστηροι σε αυτους που βλεπουν τα παιδια μας σαν πηγη πλουτισμου και θετουν τη ζωη τους σε κινδυνο.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook