Με μείωση του δανειακού βάρους άνω των 80 δισ. ευρώ θα περιοριστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησαν με τίτλο «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα» οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Θεμιστοκλής Φιωτάκης, Lasse Holboell Nielsen και Antoine Demongeot σημειώνουν ότι για να αυξηθούν υπό ρεαλιστικές παραδοχές οι πιθανότητες μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, θα απαιτηθεί μια πολύ μεγαλύτερη μείωση του δανειακού βάρους η οποία θα ξεπεράσει ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs κάνει αναφορά στις λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται υπό συζήτηση και θεωρούνται πολιτικά εφικτές και αφορούν στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, στην επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Ξεκαθαρίζεται όμως πως αυτές οι παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους όπως αυτή ορίζεται από τους φορείς χάραξης πολιτικής και προτείνει πρόσθετες ενέργειες όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί πως το βάθος της ύφεσης και οι πολιτικές επιπτώσεις της δημιουργούν κινδύνους για την παραδοχές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και η εφαρμογή του.

newsbeast.gr