Για ανθρωπιστικούς λόγους, παγώνουν για δύο χρόνια οι κατασχέσεις κατοικιών στην Ισπανία. Η Ένωση Τραπεζών της ιβηρικής χώρας ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά για δύο χρόνια ένα μέρος των εξώσεων από υπερχρεωμένες ιδιοκτησίες, έπειτα από δύο αυτοκτονίες μέσα σε 15 ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι έλαβε την περασμένη Πέμπτη την δέσμευση όλων των μελών της για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής της να μπλοκάρουν τις εξώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια στις «περιπτώσεις ακραίας ανάγκης».

Στην ανακοίνωση, πάντως, δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζονται αυτές οι περιπτώσεις ακραίας ανάγκης. Η Ισπανική Ένωση Τραπεζών εξηγεί ωστόσο, ότι η δέσμευσή της την οποία ανέλαβε ενώπιον του υφυπουργού Οικονομίας αποτέλεσε αντικείμενο έντονης και βαθιάς συζήτησης μεταξύ των τραπεζών μελών της Ένωσης ώστε να συμβάλουν στην άμβλυνση της κατάστασης απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Ισπανοί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

  Με 350 χιλιάδες υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες να έχουν υποστεί έξωση, αφότου έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008, οι τράπεζες προέβησαν σε αυτή την ρύθμιση στο πλαίσιο προσαρμογής στην οικονομικό Γολγοθά που έχει γονατίσει τη χώρα.

 Το γεγονός ότι  μέσα σε δύο εβδομάδες αυτοκτόνησαν δύο ιδιοκτήτες που επρόκειτο να υποστούν έξωση προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων , κυρίως στη Μαδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, δεν αρκεί να παραδώσουν το σπίτι στην τράπεζα για  να απαλλαγούν από το χρέος. Πρέπει ούτως ή άλλως να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους.

   Για τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, οι άστεγοι λόγω κατασχέσεων, αφού μείνουν άνεργοι, είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της κρίσης.

 

protothema.gr