Η πρόεδρος της Βουλής της Ουγκάντας Ρεμπέκα Καντάγκα δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι θέλει να κάνει \”χριστουγεννιάτικο δώρο\” σε όλους τους κατοίκους της χώρας ένα νόμο που προβλέπει την επιβολή απάνθρωπων ποινών στους ομοφυλόφιλους.

Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε την επιβολή της θανατικής ποινής για τους ομοφυλόφιλους αλλά με τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει προτείνονται ποινές φυλάκισης, μέχρι και ισόβια για ορισμένες περιπτώσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει χαρακτηριστεί \”αποκρουστικό\” από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει οδηγήσει τον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι να αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της Ευαγγελικής Εκκλησίας από τη μία πλευρά και των διεθνών δωρητών από την άλλη. Ορισμένοι από τους τελευταίους έχουν απειλήσει να διακόψουν την παροχή βοήθειας αν εγκριθεί το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2009 και σήμερα εξετάζεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

\”Οι Ουγκαντέζοι θέλουν αυτόν τον νόμο ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Το έχουν ζητήσει και θα τους δώσουμε αυτό το δώρο\”, είπε η Καντάγκα.

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται ήδη παράνομη από την ισχύουσα νομοθεσία. Ο νέος νόμος απαγορεύει την \”προώθηση\” των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ατόμων και τιμωρεί όποιον \”χρηματοδοτεί, στηρίζει ή υποκινεί\” την ομοφυλοφιλία.

Η Καντάγκα είπε ότι είναι πιθανό να περάσει ο νόμος φέτος αν και δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. \”Είναι πολύ πιθανόν, μπορούμε να το κάνουμε\”, τόνισε.

Η ομοφυλοφιλία είναι ταμπού σε πολλές αφρικανικές χώρες: θεωρείται παράνομη πράξη σε 37 χώρες και σύμφωνα με ακτιβιστές ελάχιστοι Αφρικανοί παραδέχονται ανοιχτά το σεξουαλικό προσανατολισμό τους γιατί φοβούνται ότι θα φυλακιστούν ή θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Daily Monitor της Ουγκάντας έγραψε σε ρεπορτάζ της ότι η Καντάγκα λογομάχησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά για τις παρενοχλήσεις που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι. \”Αν η ομοφυλοφιλία θεωρείται αξία για τους Καναδός, δεν θα πρέπει να προσπαθούν να την επιβάλουν στην Ουγκάντα.

Δεν είμαστε ούτε αποικία, ούτε προτεκτοράτο του Καναδά\”, φέρεται να δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Η Κλερ Μπιαρουγκάμπα, η συντονίστρια του Συνασπισμού της Κοινωνίας των Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Σύνταγμα (CSCHRCL), δήλωσε ότι η οργάνωση σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κρίνει αν το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

\”Η διεθνής κοινότητα μας στηρίζει. Πιστεύουμε επίσης στο Σύνταγμα της χώρας μας που προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων. Θα προσφύγουμε (στο Συνταγματικό Δικαστήριο) και πιστεύουμε ότι ο νόμος θα είναι μαζί μας\”, είπε.

Η διεθνής οργάνωση ακτιβιστών Avaaz κατήγγειλε επίσης το νομοσχέδιο. \”Η καταδίκη ανθρώπων σε ισόβια δεσμά επειδή αγαπούν δεν είναι χριστουγεννιάτικο δώρο, είναι μια αρρωστημένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων\”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντριά της Έμμα Ρούμπι-Σακς.

Η Ουγκάντα έχει θέσει εκτός νόμου 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες κατηγορεί ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία και \”στρατολογούν\” παιδιά.      

 

protothema.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook