Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το σκάνδαλο Πετρέους, το οποίο οδήγησε τον επικεφαλής της CIA σε παραίτηση την περασμένη Πέμπτη. Ο 60χρονος Πετρέους παραδέχτηκε την εξωσυζυγική του σχέση με την 40χρονη Πόλα Μπρόντγουελ και παραιτήθηκε. Η υπόθεση, όμως, πάει πολύ παραπέρα από μία παράνομη σχέση.

Αν και οι εξωσυζυγικές σχέσεις κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι στην Ουάσινγκτον, όταν αυτές αφορούν τον επικεφαλής της CIA λαμβάνουν έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Η έρευνα γύρω από τον στρατηγό που κάποτε ήταν ο ανώτατος διοικητής στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, θέτει ερωτήματα για θέματα εθνικής ασφάλειας, ενώ ενδέχεται να συνδέεται και με την επίθεση στο βρετανικό προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς.

Λίγο μετά την παραίτηση του Πετρέους, το ενδιαφέρον στράφηκε σε ένα βίντεο, γυρισμένο στο Ντένβερ στα τέλη Οκτωβρίου, στο οποίο η ερωμένη του εμφανίζεται να ισχυρίζεται ότι η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη είχε στόχο την απελευθέρωση ισλαμιστών κρατουμένων στο κτιριακό συγκρότημα.

Ανεξαρτήτως του εάν ο ισχυρισμός αυτός ευσταθεί, το γεγονός ήγειρε ερωτήματα για το κατά πόσο η Μπρόντγουελ είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες της CIA.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη παραβίασης σε θέματα ασφάλειας. Η συζήτηση, όμως, πάνω στο θέμα δεν έχει σταματήσει.

Οι Times της Νέας Υόρκης έγραψαν την Κυριακή ότι στο φορητό υπολογιστή της Μπρόντγουελ βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία ο στρατηγός Πετρέους αρνείται ότι της τα έχει δώσει.

Συνεργάτες του Πετρέους αποκλείουν να υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Εντούτοις, αξιωματούχοι της CIA που επικαλείται το CNN είναι πιο προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους: Μία εξωσυζυγική σχέση -λένε- δεν επιφέρει αυτόματα θέμα ασφάλειας. «Εξαρτάται από τις περιστάσεις», αναφέρουν.

«Έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί» για την έρευνα του FBI στην οποία προέκυψε και το πρόσωπο του Πετρέους, καθώς «πρόκειται για μία υπόθεση που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε η πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φέινστάιν, η οποία ενημερώθηκε για την υπόθεση την ημέρα της παραίτησης του επικεφαλής της CIA.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο αναρωτιούνται, επίσης, για τη χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της υπόθεσης, λίγο πριν από την κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση στο Κογκρέσο για την επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου εναντίον του προξενείου στη Βεγγάζη.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους επρόκειτο να καταθέσει κατά την ακρόαση αυτή, αλλά τελικά στη θέση του θα μιλήσει ο υποδιευθυντής της CIA Μάικλ Μόρελ, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά τα ηνία της Υπηρεσίας. Ο Πετρέους, δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει αργότερα.

Η έρευνα του FBI που οδήγησε στην αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης του Ντέιβιντ Πετρέους με την Πόλα Μπρόντγουελ, δεν είχε αρχικά, ως στόχο τον Πετρέους.

To FBI κινητοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία Τζιλ Κέλεϊ, φίλη του ζεύγους Πετρέους, ότι δέχεται απειλητικά e-mail. Από τα μηνύματα αυτά προέκυψε το όνομα της Μπρόντγουελ και στη συνέχεια εντοπίστηκε η επικοινωνία της και με τον στρατηγό Πετρέους.

Στη συνέχεια το FBI εντόπισε χιλιάδες σελίδες επικοινωνίας -κυρίως ηλεκτρονικά μηνύματα- κατά το διάστημα 2010-2012, ανάμεσα στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Αλεν, με την Τζιλ Κέλεϊ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα ζήτησε να «παγώσει» η υποψηφιότητα του Αλεν για τη διοίκηση των αμερικανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που τον εμπλέκει στο Σκάνδαλο Πετρέους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook