Συγκεκριμένα μέτρα ζήτησε από την πορτογαλική κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Ξεκαθαρίζω ότι η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση πρέπει όχι μόνο να μείνουν πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, αλλά και να στηρίξουν συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτών των στόχων» τόνισε.
«Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε να ηρεμήσουν οι αγορές» προσέθεσε.

Την Παρασκευή το πορτογαλικό 10ετές ομόλογο αναφοράς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 (8%) μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Fitch και την Standard & Poor\’s.

Στις αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό ευρω-στήριξης και εκτιμοόν ότι το ποσό ενός πιθανού δανείου θα ανέλθει στα 80 με 100 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου για την κρίση χρέους, υποβάθμισε την αναβολή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) μέχρι τον Ιούνιο καθώς και την έλλειψη αποφάσεων τόσο για την Πορτογαλία όσο και την Ιρλανδία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν

Οι χώρες της Ευρωζώνης έθεσαν τώρα το πλαίσιο για τη σταθεροποίηση του ευρώ και μόνο τεχνικές λεπτομέρειες απομένει να καθοριστούν μέχρι τον Ιούνιο, είπε.

«Το ευρώ έχει επιβιώσει από μία κρίσμη δοκιμασία, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει. Τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν ποολλά χρόνια δουλειάς ώστε να εξαγνιστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μεγαλώσαμε λίγο όλοι μαζί στην Ευρώπη», σημείωσε και επισήμανε: «Μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2010 […] και της σημερινής κατάστασης, μπορούμε να πούμε ότι πολλά έχουν γίνει».

«Άλλαξε επίσης ο τρόπος σκέψης σε πολλές χώρες. Βλέπουμε σήμερα ότι δεν ήταν μόνο οι αβάσιμες κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, αλλά ότι και τα δικά μας προβλήματα έπαιξαν επίσης έναν ρόλο στις δυσκολίες που γνώρισε η Ευρώπη», κατέληξε, χαιρετίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν πολλές χώρες της ΕΕ.

Σόκρατες: Δεν θέλω να συμβεί ότι και στην Ελλάδα

Η Πορτογαλία «δεν έχει ανάγκη» από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δημοσιονομική της κατάσταση, δήλωσε ο απερχόμενος Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

«Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και θα διατηρήσω αυτή τη θέση για να υπερασπιστώ τη χώρα μου. Επειδή γνωρίζω τι σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα και δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο.

«Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας «παιδιάστικη» την ιδέα της υποβολής αιτήματος στον μηχανισμό στήριξης για να βοηθήσει τη χώρα του.

Πρόσθετα μέτρα στην Ισπανία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, δήλωσε ότι θα πάρει νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας του.

Οι περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι αν δεν σταματήσει η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία, τότε η Ισπανία θα είναι το επόμενο θύμα, με απρόβλεπτες συνέπεις για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην πορτογαλική αγορά.

«Η Ισπανία θα υιοθετήσει νέα μέτρα για να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην οικονομική κρίση και να ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομίας της», σημείωσε και είπε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης από την Πορτογαλία.

Ο κ. Θαπατέρο προσέθεσε ότι επιθυμεί να επιβάλει ένα σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διευκρίνισε ότι η Ισπανία θα υιοθετήσει κίνητρα για τους εργαζομένους που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους για να αρχίσουν να καταβάλουν φόρους και τις συνεισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook