Υπο κατάληψη τελεί σήμερα το Δημαρχείο Χανίων, αλλά και άλλα δημαρχεία της Περιφερειακής Ενότητας από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι αντιδρούν στις απολύσεις (διαθεσιμότητα) που προωθούνται από τα νέα μέτρα.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ καλούνται τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάσουν εκτάκτως και να «αποφασίσουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του μνημονίου περί απόλυσης των εργαζομένων και δεν θα επιτρέψουν στις διευθύνσεις και στα τμήματα προσωπικού να αποστείλουν τις καταστάσεις και τις πράξεις απόλυσης των συναδέλφων».

Στο πλαίσιο αυτό, απόψε στις 7 το απόγευμα συγκαλείται εκτάκτως σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Χανίων το οποίο αναμένεται να συζητήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να λάβει σχετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μ.Σκουλάκης πρόσφατα είχε εκφράσει την αντίδραση του για τις διατάξεις που αφορούν στους Δήμους και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Μάλιστα είχε επισημάνει ότι τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης απαξιώνουν πλήρως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών και αποδιαρθρώνουν τη λειτουργία των Δήμων.

Παράλληλα, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο μέτρο της διαθεσιμότητας για τους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς όπως τόνισε «αν αυτό εφαρμοστεί κομβικές διοικητικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του δημότη δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, την ίδια στιγμή που– από 1/1/2013 – μεταφέρονται στους Δήμους μια σειρά νέων αρμοδιοτήτων για την άσκηση των οποίων θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό».