Στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη ότι οι αναδιάρθρωσεις κρατικού χρέους αποτυγχάνουν συχνά να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα του χρέους παρουσίασε χθες η Moody’s.

Εξετάζοντας 31 περιπτώσεις κρατών που αναδιάρθρωσαν τα χρέη τους ο οίκος αξιολόγησης κατέληξε στο ότι την περίοδο 1997 – 2012 τα ονομαστικά επίπεδα χρέους αυξήθηκαν στις μισές περιπτώσεις ανταλλαγής κρατικού χρέους, ενώ κατά μέσον όρο οι χώρες που διευθέτησαν το χρέος τους εξήλθαν με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μόλις 5% χαμηλότερα από ότι πριν την αναδιάρθρωση. Στο 50% δε των περιπτώσεων τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν κατά πολύ μετά την ανταλλαγή του χρέους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για την Ελλάδα τονίζεται ότι ότι παρά το μεγάλο κούρεμα η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 179% στα τέλη του 2012 ήτοι 8% υψηλότερα από το 171% που ήταν στα τέλη του 2011.

Εξάλλου, χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel ανέφερε πως ενδεχόμενη απομειωση του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας θα κόστιζε στη Γερμανία 17,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 50% των 35,2 δισ. που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Γερμανία προς την Ελλάδα, είτε ως δάνεια είτε ως εγγυήσεις. Τα 7,5 δισ. αφορούν το ποσό που έδωσε η γερμανική KfW στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου και 10 δισ. το δεύτερο πακέτο, το οποίο δόθηκε μέσω του EFSF.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook