Σοβαρό ατόπημα χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Η εισήγηση του ΣτΕ

Η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, ξεκαθαρίζει πάντως ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της» αναφέρει η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμα:

«Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει.

» Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.

» Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα.»

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο σχολίασαν σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας, αλλά και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να τη βοηθήσουμε και πιστεύουμε στην προοπτική της, αλλά πρέπει να υπάρχουν και κανόνες στη λειτουργία της».

Γενικότερη θέση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει «αιφνιδιασμός» στις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν ότι συνέβη στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά αντίθετα να προηγείται ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επιπλέον ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση πρέπει να πάρει «καθαρό, συγκεκριμένο και δεσμευτικό χαρακτήρα».

Σχόλια Ραγκούση στο Twitter

Με απανωτά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε ο πρώην υπουργός τις εξελίξεις.

«Αν οι διαρροές είναι ακριβείς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τα παιδάκια 2ης γενιάς!!!όχι για τους ενήλικες μετανάστες» ήταν το πρώτο σχόλιο.

«Η άποψή μου αφού μάθουμε επίσημα την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω τις αρνητικές πρακτικές της Μεταπολίτευσης» ήταν το επόμενο σχόλιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή Σαμαρά «πάγωσε» η χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από το νόμο Ραγκούση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ήδη εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός επτά ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 (προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας) που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Σ.τ.Ε».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο το δεσμό του με την Ελλάδα.

«Ιδιαίτερα πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε αυτήν.

» Δεν δικαιολογείται καμιά ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου με αφορμή τις αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε: «Ο νόμος για την απόδοση Ιθαγένειας κρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας αντισυνταγματικός. Υπενθυμίζουμε στους πάντες ότι βάσει του άρθρου 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος και του άρθρου 50 παράγραφος 4 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 είναι υποχρεωτική η πιστή τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

» Ο νόμος πρέπει -αναγκαστικά πλέον- να αντικατασταθεί με άλλο νομοθέτημα, που θα είναι – εξίσου αναγκαστικά- συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.

» Φιλοδοξία μας και κοινή μας δέσμευση είναι να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο με όσα υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαθρομετανάστευσης, όπως η Ελλάδα. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook