Η αναφορά του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας Γιοακίμ Φούχτελ ότι η δουλειά που κάνουν 3.000 Έλληνες υπάλληλοι σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στη χώρα του γίνεται από 1.000 Γερμανούς ήταν η θρυαλλίδα που οδήγησε εργαζόμενους και συνδικαλιστές στους δήμους σε βιαιοπραγίες εναντίον Γερμανών αξιωματούχων στη Θεσσαλονίκη.

Οι εικόνες από το κυνηγητό μεταξύ διαδηλωτών και Γερμανών που αναμεταδόθηκαν στη Γερμανία θορύβησαν την κυβέρνηση Μέρκελ και κινητοποίησαν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος -αν και ευρισκόμενος στην Μάλτα- έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη να κάνει όλες τις αναγκαίες συνεννοήσεις ώστε να μην δημιουργηθεί ελληνογερμανικό διπλωματικό επεισόδιο.

Από το πρωί της Πέμπτης, αμέσως μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, έγιναν εκατέρωθεν προσπάθειες να κατέβουν οι τόνοι και να εξομαλυνθούν τα πράγματα που οξύνθηκαν μετά τις δηλώσεις Φούχτελ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το τελευταίο που θέλει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιδεινωθεί το κλίμα στις σχέσεις με τους Γερμανούς που με τόσους κόπους βελτιώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Μόνο ένα νέο κύμα αντιγερμανισμού δεν επιθυμεί τώρα η κυβέρνηση ενώ μάλιστα είναι ακόμη ανοικτή η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διεμηνύθη έτσι με κομψό τρόπο στον κ. Φούχτελ να μην επιμείνει στις αιτιάσεις του περί την αποδοτικότητα των Ελλήνων υπαλλήλων σε σχέση με τους πατριώτες του και αν είναι δυνατόν να ανασκευάσει.

Τις συζητήσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος άλλωστε έχει καλή σχέση με τον κ. Φούχτελ. Κάπως έτσι ο κ. Φούχτελ αλλά και ο Γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη έκαναν διορθωτικές δηλώσεις διευκρινίζοντας ότι δεν μιλούν για μαζικές απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook