Σε μη έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση από το γιατρό, της σήψης που είχε υποστεί το βρέφος, οφείλεται σύμφωνα με το πόρισμα ο θάνατος του βρέφους από το Ηράκλειο, ο οποίος συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε στο ΠΑΓΝΗ από τον καθηγητή Ουρολογίας Φραγκίσκο Σοφρά, παραδόθηκε σήμερα από τον διοικητή της ΔΥΠΕ Αντώνη Γρηγοράκη, στον διοικητή του ΠαΓΝΗ κ. Νίκο Κοκκίνη, ο οποίος αμέσως μετά σε δηλώσεις του εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά λάβρος, λέγοντας ότι \’\’δεν είναι φυσιολογικό  να μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο με βουβωνοκήλη και να πεθαίνει.\’\’

Έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο, καταλογίζονται -εμμέσως πλην σαφώς-  ευθύνες στον παιδοχειρουργό, κάτι που είχε πράξει άλλωστε και ο καθηγητής ιατροδικαστικής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης μετά τη νεκροψία νεκροτομή που είχε διενεργήσει στο άψυχο σώμα του μόλις 11μηνών βρέφους της οικογένειάς Κοσμαδάκη. 

Να σημειωθεί πως το πόρισμα έχει ήδη επιδοθεί στην οικογένεια και έχει αποσταλεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου και το γραφείο του Υπουργού Υγείας προκειμένου να λάβουν γνώση, τόσο οι συγγενείς όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τι υποστήριξε κατά την ΕΔΕ ο παιδοχειρουργός 

Ο παιδοχειρουργός κατά την ΕΔΕ φέρεται να λέει ότι έκανε το καθήκον του, τονίζοντας ότι ζήτησε συγκεκτιμένου τύπου ράμμα, το οποίο δεν υπήρχε στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικά ο παιδοχειρουργός ισχυρίστηκε:

«Ζήτησα ράμμα 2.0 το οποίο χρησιμοποιείται βιβλιογραφικά στις περιπτώσεις αυτές αλλά και στην καθημερινή πρακτική της Κλινικής επί 20 συναπτά έτη. Η απάντηση της εργαλειοδότριας αλλά και της νοσηλεύτριας κίνησης είναι ότι δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο τέτοιο ράμμα.

Τότε απευθυνόμενος και στις δύο λέω ότι εγώ δεν κλείνω το παιδί αν δεν μου βρείτε το ενδεικνυόμενο ράμμα. Μετά από αρκετό χρόνο αναμονής επιστρέφει η νοσηλεύτρια κίνησης και λέει ότι «τέτοιο ράμμα στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει».

Παράλληλα, ο γιατρός σχολιάζει και τις καταγγελίες των γονιών τους 11μηνου βρέφους, αναφορικά με τα χρήματα που κατηγορείται ότι ζήτησε προκειμένου να βάλει το μικρό αγγελούδι  στο χειρουργείο, τονίζοντας «από αναφορές και δηλώσεις των γονέων και συγγενών ότι ζήτησα φακελάκι με 100 ΕΥΡΩ θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά και με έμφαση ότι ποτέ δεν έχω πάρει ή έχω ζητήσει χρήματα από οποιοδήποτε περιστατικό και συμπεριλαμβάνω μέσα σε αυτή την δήλωσή μου και το συγκεκριμένο περιστατικό».

Ο επιμελητής α’ της παιδοχειρουργικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του ιατροδικαστή Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, τονίζοντας

«Δεν έχω διαβάσει την έκθεση του κ. Μιχαλοδημητράκη ο οποίος με περισσή βιασύνη και εμπαθές ύφος δημοσίευσε σε ιστοσελίδες και δήλωσε σε ΜΜΕ την ευθύνη μου, χωρίς να έχει διεξαχθεί η ΕΔΕ, σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο χειρουργείο με αποτέλεσμα την διαπόμπευσή μου στους γονείς, στην επιστημονική κοινότητα και σε ολόκληρη την κοινή γνώμη.

Περιμένω να διαβάσω με λεπτομέρεια την επιστημονική ιατροδικαστική έκθεση και επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

Τέλος, σε ερώτηση ¨ποια η γνώμη του για τα αίτια του θανάτου του βρέφους¨, ο παιδοχειρουργός απαντάει:

«Θέλω να επισημάνω ότι η πρώτη αρχική επέμβαση δεν ήταν μικρής βαρύτητας.

 Ήταν μια υπερμεγέθης παραμελημένη οσχεοβουβωνοκήλη και για αυτό μπορώ να επισυνάψω και φωτογραφικό υλικό που έχω στο αρχείο μου για εκπαιδευτικούς λόγους.

Επίσης, η ηλικία του βρέφους συνάδει στο ότι η επέμβαση αυτή δεν ήταν μικρής βαρύτητας και έτσι ταξινομείται στα διεθνή παιδοχειρουργικά βιβλιογραφικά συγγράμματα.

Είμαι πεπεισμένος ότι το περιστατικό με τους αναισθησιολόγους (…) ότι είναι υπεύθυνες για τον μηχανισμό που παρέθεσα ανωτέρω και ο οποίος προκάλεσε αιφνιδιαστικά το θάνατο του βρέφους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook