Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» θα θέσει για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου της 19/11/2012 τα παρακάτω θέματα:

1) Στάση του Δήμου Ρεθύμνου για τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών ΟΤΑ και την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» το 2010 που έγινε με διθυραμβικές αναφορές από την τότε ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ως η τομή στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, οι δήμοι βρίσκονται «στο κόκκινο» αδυνατώντας να καλύψουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις πιο ανελαστικές τους δαπάνες.

Η εφαρμογή των δύο μνημονίων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης έχει οδηγήσει στη μείωση κατά 55% των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων και κατά 40% των πόρων των Περιφερειών οδηγώντας στην ασφυξία τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο «Καλλικράτης», όπως έχει πλέον αποδειχθεί αποτέλεσε το όχημα για τη μετεξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε έναν απισχνασμένο θεσμό με αντιδημοκρατική και συγκεντρωτική διάρθρωση. Σε αντίθεση με αυτό, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοχλό οργάνωσης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και το νέο κύτταρο της λαϊκής συμμετοχής με βάση και την εμπειρία των λαϊκών συνελεύσεων και του κινήματος των πλατειών.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνει δυναμικά την εμφάνισή του ένας νέος σχεδιασμός για την τοπική αυτοδιοίκηση με γερμανική στάμπα υπό την επιτροπεία του γερμανού Υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ. Βρισκόμαστε άλλωστε λίγες μέρες μετά την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις Φούχτελ για τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε δύο άξονες: σε μία πολιτική από τα «χαμηλά» δηλαδή σε συνεργασίες μεταξύ ΟΤΑ-εμπειρογνωμόνων-επιχειρηματιών και κοινωνίας πολιτών, στον οποίο εντάσσεται και η Ελληνογερμανική Συνέλευση και σε μία πολιτική σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας με τη συμμετοχή της TASK FORCE.

Είμαστε σαφώς υπέρ της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας για θέματα αυτοδιοίκησης με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό όμως που επιχειρείται μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι κάτι άλλο. Πρόκειται για καθαρή διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων με όρους και σε τομείς γερμανικού ενδιαφέροντος όπως π.χ. η διαχείριση απορριμμάτων, η ενέργεια και ο τουρισμός σ’ ένα περιβάλλον κατάργησης της αυτοδιοίκησης, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (βλ. Χερσαία Ζώνη και Λιμένας Ρεθύμνου) και αιφνιδιαστικών απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων.

Μετά τα παραπάνω ρωτάμε να μας απαντήσει η δημοτική αρχή αν έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις με γερμανικούς ΟΤΑ και στην Ελληνογερμανική Συνέλευση υπό την αιγίδα του υπουργού Φούχτελ.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου να συζητήσει το θέμα και να αποφασίσει:

Να μην συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνου σε οποιαδήποτε συνάντηση η συνεργασία που θα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του Γερμανού υπουργού αρμόδιου για την Ελλάδα Φούχτελ».

2) Παραχώρηση χώρου στην «Εναλλακτική Κίνηση» για δημιουργία Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση:

«Με βάση το άρθρο 66, παρ. 7 του Νόμου 3852/2010 η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί στις δημοτικές παρατάξεις κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο. Σχεδόν δύο χρόνια μετά από την εφαρμογή του νόμου, δεν έχει παραχωρηθεί ακόμα τέτοιος χώρος στην «Εναλλακτική Κίνηση», ενώ έχει ήδη δοθεί σε 2 άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου.

Ζητάμε να μας παραχωρηθεί δημοτικός χώρος που αντί για γραφεία, θα τον χρησιμοποιήσουμε σε συνεργασία με αλληλέγγυες συλλογικότητες της πόλης μας, για να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος θα στεγάσει τις ομάδες αλληλεγγύης και πολιτών που δραστηριοποιούνται στην πόλη σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας την έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα στον Πολυχώρο αυτό θα συνδυάζονται οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης με ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες ντόπιων σχημάτων τέχνης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης» προσφέρουν για την δημιουργία και λειτουργία του Πολυχώρου το 100% της αποζημίωσης από την συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook