Ριζοσπαστικές αλλαγές επέρχονται στο Σωφρονιστικό Κώδικα, αλλαγές οι οποίες δίνουν πνοή ανάσας στους κρατούμενους, ενώ παράλληλα υλοποιούνται αιτήματα ετών συλλογικών φορέων, όπως είναι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα θα εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, την εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των αδειών, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη συνεύρεση των κρατουμένων με τους συγγενείς τους (σύζυγο, κ.λπ.), την καθιέρωση σώματος επισκεπτών και άλλα μέτρα.

Πρόκειται εν ολίγοις για αλλαγές οι οποίες θα μεταρρυθμίσουν οριστικά και θα οδηγήσουν σε νέο δρόμο το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Σύμφωνα πάντα με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο Σωφρονιστικό Κώδικα είναι η χορήγηση μεθαδόνης στους κρατούμενους.

Σήμερα, υπάρχει μεν θεραπευτικό πρόγραμμα, δεν προβλέπει δε τη χρήση υποκατάστατων ουσιών.

Ακόμη, για τους κρατούμενους χρήστες προβλέπεται ευεργετικός υπολογισμός των ποινών, εφόσον μετέχουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ θα έχουν και ευνοϊκή μεταχείριση στο καθεστώς των μεταγωγών.

Ενδεικτικό της νέας φιλοσοφίας που διαπνέει τον υπό ερχομό Κώδικα, είναι ότι προβλέπει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη συνεύρεση των κρατουμένων με τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε ειδικούς χώρους των φυλακών οι οποίο θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό.

Την ίδια στιγμή αλλάζει ο τρόπος και οι όροι χορήγησης των αδειών των κρατουμένων, ενώ προβλέπεται και η χορήγηση έκτακτων αδειών προκειμένου να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις, σε απονομή βραβείων, κ.λπ ενώ θεσπίζεται και Σώμα Επισκεπτών το οποίο θα συγκροτείται από εκπροσώπους του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου όπως και άλλων φορέων.

Επιπλέον θα είναι ελεύθερη η είσοδος στα καταστήματα κράτησης της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη και της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αλλάζει πλέον και το καθεστώς των μεταγωγών των κρατούμενων. Τον κυρίαρχο λόγο για τις μεταγωγές θα τον έχει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται νομοθετικά σήμερα, ενώ παράλληλα αλλάζει και η σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων των καταστημάτων κράτησης και των συμβουλίων φυλακής.

Τέλος, οι κρατούμενοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και υπό την εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

news.247