Αναπόφευκτη θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε άρθρο με τίτλο «17,5 δισεκατομμύρια χαμένα;», στο πλαίσιο ομιλίας του σε Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες προχθές στις Βρυξέλλες, ο κ. Έτινγκερ έκανε λόγο για αναπόφευκτο «κούρεμα» του χρέους με την συμμετοχή των δημοσίων πιστωτών. Όπως τονίζει μάλιστα η «Bild», ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την πληροφορία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα, λέγοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Η «Bild» τονίζει πάντως ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμφωνούν «με την έως τώρα επίμονη στάση της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», η οποία, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη και ο ίδιος ο Γερμανός Επίτροπος, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», είχε δηλώσει ότι ένα νέο «κούρεμα» θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

«Κούρεμα με όλους τους πιστωτές», λέει ο Λαρς Φελντ

Την ίδια ώρα, την άποψη ότι «για να μπορέσει να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, χρειάζεται μάλλον μια αναδιάρθρωση με όλους τους πιστωτές», εξέφρασε ο  Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stuttgarter Nachrichten».

Ο ίδιος ωστόσο, διευκρινίζει, ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα απαρνηθεί ευχαρίστως κεφάλαια, και μάλιστα όχι τον επόμενο χρόνο που είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές».

Ο κ. Φελντ μάλιστα χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση», με προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες, καθώς, όπως σημειώνει, είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν φόροι και να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση.

«Το θεωρώ αυτό ως θεμελιώδη ψήφο δυσπιστίας των πολιτών έναντι του κράτους», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει: «Η Ελλάδα ζήτησε τώρα τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει την εμπειρία να οικοδομήσει διοικητικές δομές σε κράτη με τέτοιες δυσκολίες. Αυτό είναι ένα σωστό βήμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τις εξασφαλίσει. Θα εγείρετο τεράστια δυσαρέσκεια, εάν Γερμανοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να εισπράξουν φόρους στην Ελλάδα».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook